Ge bidrag för bilanpassning
Personer med bestående funktionsnedsättning kan idag från Försäkringskassan få bidrag dels till inköp av bil, dels för anpassning av bilen till det aktuella funktionshindret. Det kan gälla anordningar för att kunna ta sig i och ur bilen, för att kunna köra (styra, växla, bromsa etc) bilen, att få med sig rullstolen och liknande. Försäkringskassan i Kronoberg beviljar varje år ett 60-tal personer bidrag till bilinköp och ett 30-tal får bidrag till anpassning av bil. Men Försäkringskassan ställer krav, bland annat att mottagaren skall vara under 65 år, vara beroende av bilen för jobb eller daglig verksamhet, eller är förälder till barn med funktionsnedsättning.
De grupper som står utanför Försäkringskassans bidrag är t ex personer över 65 år eller de under 65 år som inte har arbete, men som av sociala skäl – för att få högre livskvalitet – vill kunna röra sig fritt, umgås med anhöriga, släkt, vänner, delta i föreningsliv etc.
För dessa grupper beviljar flera omkringliggande landsting/regioner, bland annat Blekinge, Kalmar, Jönköping och Halland bidrag för anpassning av bil, men hittills inte vi i Kronobergs län.
Mellan 2007 – 2010 har det bedrivits en försöksverksamhet i 18 kommuner, bland annat i Västra Götaland och Örebro län där respektive kommun har kunnat bevilja bidrag till anpassning av bil. Försöket har varit framgångsrikt.
Ett antal bilanpassningar har beviljats under försöksperioden och brukarna har blivit nästan lyriska över den ökade livskvaliteten. Här är några uttalanden från personer som fått stödet: ”En otrolig frihet, är mer än tacksam för stödet”, ”
Att kunna resa själv har stärkt min självkänsla”, ”Frihetskänsla som inte går att mäta i pengar”, ”Lättare att besöka släkt och vänner”, ”Positivt att kunna resa när man själv vill och inte vara beroende av färdtjänstens villkor och regelverk” och ”Positiv påverkan på livskvaliteten som har höjts”! I en PM från Socialdepartementet föreslås en ny lag från 1 april 2014 som ger alla kommuner möjlighet att bevilja bidrag till bilanpassning.
En del av målgruppen för bilanpassning är berättigad till Färdtjänst, som bekostas av respektive kommun, eller är berättigade till Sjukresor (bekostas av Landstinget) för att besöka vårdcentral, lasarett, rehab eller för att tillgodose andra behov. Den försöksverksamhet som nämns ovan (18 kommuner) har resulterat i dels en kraftigt sänkt färdtjänstkostnad för respektive kommun, dels en kraftigt förhöjd livskvalitet för respektive person, som framgår av uttalandena ovan.
Vi föreslår därför i en motion som i dagarna lämnats till landstinget Kronoberg att även vi - såsom Kalmar, Blekinge och Jönköpings län redan gjort - utarbetar ett regelverk för bilanpassning åt funktionshindrade personer, som inte är berättigade till motsvarande bidrag från Försäkringskassan.
Ingemar Swalander
Peter Löfström
Carl Geijer
Roland Gustbée