Nyheter

Gunnar Hökmark raljerar över vänsterpartiet

Viktor Stenman (v) svarar här på Gunnar Hökmarks (m) debattartikel den 28 februari om att socialdemokraterna ger vänsterpartiet för stort spelrum.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010

Gunnar Hökmark raljerar angående vänsterpartiets medverkan i en framtida regering. Bland annat benämner han partiets hållning i EU-frågan som extremt. Anser man att ett krav på utträde ur EU är extremt så har Hökmark rätt, men vänsterpartiet är EU-negativa då vi anser att EU är ett antidemokratiskt projekt. ??En av anledningarna är att vi anser att många av de lagar och regler som EU gärna påtvingar medlemsländerna är direkt samhällsfarliga, eller om man använder Hökmarks vokabulär, daterade till mellankrigstiden. Anser Hökmark att det är demokratisk att masslagra en hel kontinents kommunikation? Anser Hökmark att det är rimligt att svenska kvinnor ska tvingas stanna hemma minst sex veckor efter en förlossning? Anser Hökmark det är rimligt att EU tillåter företag att anställa för polska löner i Sverige? Förmodligen gör han det, annars hade han knappast skrivit artikeln.

Missta aldrig EU för ett internationellt fredsprojekt. För det första påminner de murar som Europa nu reser mot omvärlden starkt med de som stod i Berlin en gång, och aktivt krossar människors önskan om ett bättre liv. Vi talar också om en union med en egen stående armé, som man kan använda mot andra länder.

Vänsterpartiet agerar på en realpolitisk arena, där kompromisser är vardag. Ett krav på EU-utträde kommer därmed inte att resas, så till vida inte en enormt tydlig opinion kräver det. Men Vänsterpartiet har visioner och dessa visioner är EU-fria. För att bygga, måste man ibland riva. Utan EU kan vi arbeta på en öppen nivå, där folket är med och påverkar. Men framförallt så ska inte EU påtvinga Europas länder lagar som ingen vill ha. Med Vänsterpartiet i regeringsposition kommer vi förhoppningsvis få en regering som sätter ner foten åt alla dumheter EU har öst över oss de senaste åren. Varken den borgerliga regeringen eller den dåvarande socialdemokratiska har tagit vara på den möjligheten. Låt oss hoppas det blir ändring på det, med Vänsterpartiet i regeringsposition.

Viktor Stenman (v)

suppleant i gymnasienämnden

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.