Nyheter

Gymnasium eller inte i Alvesta?

Alvesta har skyldighet att betala gymnasieutbildningen för kommunens ungdomar oavsett vilken skola de väljer. Därför uppmanar Socialdemokraternas Sebastian Ohlsson den styrande majoriteten att tänka om när det gäller Alvesta gymnasium.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013
Alvesta gymnasiums vara eller inte var en het politisk fråga.
Alvesta gymnasiums vara eller inte var en het politisk fråga.Foto: Lillian Andersson

I dagarna är det två månader sedan den nya majoriteten bildades i Alvesta. En majoritet där Moderater och Alvesta Alternativet spelar huvudrollerna. Än så länge har den nya majoriteten inte märkts så mycket, men under de senaste veckorna börjar vi märka vad Alvesta kan förvänta sig av den regnbågskoalition som skall styra kommunen.

Dels har man i fullmäktige beslutat att det nu råder anställningsstopp och inköpsstopp i den kommunala verksamheten, dels har man deklarerat att man skall genomföra en organisationsförändring där en av huvudpunkterna är att en ny nämnd som skall ansvara för de så kallade IFO-frågorna skall bildas. En följd av denna nya nämnd är att även de andra nämnder vi idag har i kommunen får ändrade uppgifter. Bland annat skapas en utbildningsnämnd som skall ansvara för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

Till bilden hör att gymnasieutbildningen och vuxenutbildningen som finns inom ramen för Allbo Lärcenter under 2013 förutspås gå med ett underskott på drygt 11 miljoner. Ett underskott som har sin bakgrund i att en enig nämnd för arbete & lärande som i?dag ansvarar för verksamheten har beslutat att budgeteringen av gymnasie- och vuxenutbildning skall utgå från en elevpeng som är jämförbar med andra tänkbara utbildningsgivare.

Givetvis är det ekonomiska underskottet ett problem, men det blir inte mindre om man som den nya majoriteten väljer att lägga ner gymnasieutbildningen i Alvesta. I dag utgörs gymnasieutbildningen i Alvesta av tre så kallade nationella program, fordonsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet samt det estetiska programmet. Totalt är det cirka 130 elever som gör sin gymnasieutbildning i Alvesta. Om den nya majoriteten väljer att lägga ner dessa utbildningar är sanningen att detta inte kommer att innebära några besparingar för Alvesta kommun, snarare tvärtom.

Verkligheten är att Alvesta kommun har skyldighet att betala gymnasieutbildningen för Alvesta-ungdomarna oavsett vilken gymnasieskola de väljer. Samtidigt kan vi som huvudman för nuvarande gymnasium inte tvinga de elever som går där att flytta. Det innebär att kostnaderna för de två årskullar som idag finns på alla tre programmen med all sannolikhet kommer att bli några av Sveriges dyraste gymnasielever eftersom lokalkostnader och ett antal andra kostnader som är oberoende av elevantalet skall slås ut på färre elever.

Dessutom är det så enligt det regelverk som finns att om en Alvesta-ungdom väljer att gå en utbildning som finns i Alvesta någon annanstans så får Alvesta kommun betala den självkostnad per elev som vi har på vår egen utbildning.

Vi uppmanar den nya majoriteten att tänka igenom planerna på att lägga ner gymnasiet i Alvesta än en gång, och hoppas att de skall ta sitt förnuft till fånga.

Sebastian Ohlsson, Ordförande Socialdemokraterna Alvesta kommun

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.