Annons
Nyheter

Hästnäringen måste bli legitim

Peter Lindholm besvarar min insändare men inte mina frågeställningar. Det min insändare gällde var likabehandlingsprincipen, här några mycket konkreta exempel:
Nyheter • Publicerad 24 september 2014
Skatteverket behandlar ansökan om F-skatt olika beroende på vilket djurslag man har valt. Hästar får man skatta­ för, skriver Suzanne Karlsson.
Skatteverket behandlar ansökan om F-skatt olika beroende på vilket djurslag man har valt. Hästar får man skatta­ för, skriver Suzanne Karlsson.Foto: Privat

Om du uppbär gårdsstöd för att du håller markerna öppna, skattar du för denna inkomst. Om du håller dig med får eller nötkreatur för att åstadkomma denna öppenhet får du utan problem med Skatteverket, göra avdrag för djurhållningen. Om du däremot håller dig med hästar får du skatta för hela inkomsten utan möjlighet till avdrag för djurhållning i normalfallet. Undantaget från denna regel är om du som hästägare lyckats få igenom en av Skatteverket godkänd näringsverksamhet.

Som nystartad före­tagare är det mycket svårt att på förhand veta hur verksamheten kommer att gå, givetvis hoppas och tror man på att den kommer att gå bra, annars hade man ju inte startat den. Inom just hästnäringen är det dock mer regel än undantag att du får långtgående frågor om din planerade verksamhet och ofta följs detta dessutom upp av ett verksamhetsbesök. Detta hör inte till normalfallet om du driver någon annan typ av verksamhet. Har du dessutom inkomst av tjänst utgör detta en grund till avslag vilket det inte gör om du håller dig med något annat djurslag.

Annons

Att Skatteverket valt att behandla ansökan om F-skatt olika beroende på vilket djurslag man håller,­ har inget med beslut av regering och riksdag att göra utan handlar om Skatte­verkets syn på just hästhållning.

Alla har rätt att an­söka om F-skattsedel för att prova sin affärsidé men man behandlas olika beroende på vad denna affärsidé innehåller. Detta anser jag är felaktigt. Om verksamheten sedan inte bär sig så får man ju antingen avveckla den eller sätta in eget kapital för att driva den vidare. Det är ju inte helt ovanligt att näringsverksamheter går med förlust år efter år men som hästägare får man ofta inte ens chansen utan verksam­heten kvävs i sin linda.

Med min insändare avsåg jag också att få igång en debatt för att få till en förändring av regelsystemet gällande djurhållningen. Här vänder jag mig alltså direkt till våra representanter i regering och riksdag. Jag tror att om ett allmänt avdrag för just själva djurhållningen­ infördes, så skulle det gynna såväl landsbygden som möjligheten att aktivera våra barn och hålla markerna öppna.

Troligen skulle man också anlita såväl hovslagare som veterinär lite oftare, vilket skulle påverka djurskyddet positivt.

Suzanne Karlsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons