Nyheter

Het debatt om internatskolor

En av de senaste dagarnas största nyheter handlar om pennalism och misshandel på internatskolan Lundsberg.
Igen.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2013

Det är inte första gången som skolan är i blåsväder. Denna gång handlar det om två pojkar som misshandlats under en initieringsrit. De ska enligt uppgifter ha fått skador på sina ryggar efter att ha bränts med strykjärn.

I dagens Smålandsposten berättar vi om Växjös gymnasiechef Johan Harryson som har en plats i Lundsbergs styrelse. Johan Harryson väljer att inte gå in på detaljer – men frågan om hur han hade reagerat om samma sak hänt i Växjö är både relevant och intressant.

Du kan läsa mer om nyheten på sidan A8.

Mobbning är ett svårt samhällsproblem, vare sig det handlar om ungdomar på Lundsberg eller barn på lågstadiet i Rottne. I vuxenvärlden eller på nätet. Det leder till stort och långvarigt lidande för många inblandade. Och nu höjs också röster, bland andra författaren och debattören Jan Guillou och Expressenjournalisten Niklas Svensson, för att de så kallade riksinternaten ska stängas.

-Jag undrar vad Jan Björklund väntar på. Vi har inget samhällsintresse av sådana här skolor, säger Jan Guillou till tidningen Aftonbladet.

Journalisten Niklas Svensson i sin tur har skapat haschtaggen #StängLundsberg på twitter och under gårdagen fick han och kampanjen stor uppmärksamhet.

Vad tycker du? Löser man problemet genom att stänga en skola – eller flyttar man det bara? Hur kan vi komma till rätta med de långt mindre uppmärksammade fallen? Vad kan vi medmänniskor göra för att alla ska kunna gå i skolan, vara på jobbet eller vistas på nätet utan att riskera att mobbas?

Debattera frågan här på Lobbyn.

MAGNUS KARLSSON

Magnus Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.