Höj beredskapen mot massarbetslöshet
När en våg av varsel slog in över landet under hösten 2012 befann Sverige sig redan i ett tillstånd av massarbetslöshet. Antalet varsel slutade på 71500, en ökning med 25000 jämfört med föregående år. Nu ökar antalet arbetslösa och undersysselsatta, men regeringen står handfallen. Det är dags att regeringen sätter in åtgärder för att motverka en långvarig massarbetslöshet.
Antalet varsel ökade till 2200 i Kronobergs län under 2012, mer än dubbelt så många som 2010 och tre gånger så många som 2011. Kronoberg är det län som drabbats hårdast i hela landet, visar en rapport från LO-distriktet Sydost.
Men trots alla varsel och att det redan råder massarbetslöshet i landet, har regeringen ännu inte visat prov på handlingskraft. Vi ser att antalet arbetslösa och undersysselsatta redan har ökat och antalet med tidsbegränsade anställningar har minskat. Allt färre får jobba så mycket som de kan och vill. Fler tvingas in i arbetslöshet.
Det finns en rad åtgärder som regeringen skyndsamt kan sätta in för att motverka en än mer långvarig massarbetslöshet. Fokus måste ligga på kompetenshöjande insatser som matchar arbetslösa mot de jobb som efterfrågas. Här måste arbetsförmedlingen få ett tydligare mandat att agera på den lokala arbetsmarknaden. Det måste bli mindre av massåtgärder som Fas 3 och mer av arbetsmarknadsutbildning. Åtgärder som stärker individens kompetens och dess möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill nu se:
? utökat antalet platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning till 40 000
? fler subventionerade anställningar med avtalsliknande villkor
? förbättrade förmedlingsinsatser
? möjligheten för arbetslösa som saknar gymnasieutbildning att utbilda sig inom vuxenutbildningen med generös studiefinansiering
Med tanke på att Sveriges ekonomi är mycket exportberoende, lär den svaga utvecklingen av den internationella handeln hålla tillbaka Sveriges återhämtning en tid framöver. Därför är det särskilt viktigt att konsumtionen i Sverige inte stagnerar, utan kan vara en drivkraft för den ekonomiska återhämtningen. I det här sammanhanget framstår regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen som än mer vårdslös.
Att allt fler arbetslösa står utan ersättning från arbetslöshetsförsäkringen är en allvarlig varning som regeringen måste lyssna till. Arbetslöshetsförsäkringen fyller en viktig funktion i att jämna ut konjunktursvängningarna, en funktion som nu är kraftigt försvagad. Regeringens beredskap förefaller dålig. Det är dags att regeringen börjar ta ansvar och inte bara talar om det.
Leif Stang, ordförande LO-distriktet i Sydost