Annons
Nyheter

Höj inte skatterna igen

Låt Sverige förbli ett land där alla behövs. Där resurserna skapas av en växande­ ekonomi genom att fler arbetar och betalar skatt. Ett land som inte är som alla andra, men med fortsatt ordnade finanser och med en välfärd, omsorg och skola med god kvalitet, menar moderaten Björn Svensson
Nyheter • Publicerad 10 december 2013

?Socialdemokraterna tar i sin valplan 2014 ställning för att ökade resurser ska ge oss fler jobb, bättre skola­ och välfärd. Låter jättebra om inte ”resurser” i den socialdemokratiska ordboken betytt ”höjda skatter och bidrag”.

Det allt överskuggande­ målet för det socialdemokratiska partiet är att återerövra regeringsmakten. Man räknar, realistiskt eller inte, med minst 35 procent av rösterna och att man blir det enskilt största partiet i valet 2014.

Annons

Men vilket eller vilka­ partier ska ingå i en social­demokratiskt ledd regering?­ Det vill man inte tala om. Möjligtvis avser man att bjuda in Miljöpartiet. Då vet vi i alla fall att stora eller mindre delar av MP:s skattehöjningar blir en del av regeringsprogrammet.

Kanske blir man tvingad­ att kalla in Vänsterpartiet för att få tillräckligt stor majoritet. En vänster som gjort klart att RUT- och ROT-avdragen ska bort, och med dem i första hand kvinnojobb. Vi kan se en återgång till svartjobb.

Men detta vill inte Social­demokraterna att väljarna ska känna till. Under 2014 års valkampanj vill man bland annat tydlig­göra att man vill ge allt till alla, att man är kompetent genom att kunna allt och man är framtidsorienterade genom sin stolta historia. Den gav oss dock världens sjukaste­ folk, högsta skattetryck och hög arbetslöshet under högkonjunkturer.

Mycket är och har varit bra i Sverige. Under merparten av Alliansens regeringstid har det varit finanskris och lågkonjunktur, ett tillstånd som verkar ha gått Socialdemokraterna förbi. Jag har ofta undrat varför. Nu har jag förstått. Sverige har ju trots allt klarat sig bra trots att exportindustrin har haft det jobbigt. Vi bor ju i ett land vars ekonomi i allra högsta grad påverkas av vad som sker i vår omvärld. Detta har tydligen passerat under den socialdemokratiska radarn.

Vad man kunde ha hoppats­ på är att radarskärmen uppfattat att vi är nu, jämfört med högkonjunkturåret 2006, cirka 200?000 fler sysselsatta trots stor invandring och trots Allian­sens skattesänkningar till alla som jobbar och fem gånger till alla pensionärer.

Sänkt skatt till pensionärer har tidigare inte varit något för Socialdemokraterna. Om V får som de vill kommer bland annat den gamla fastighetsskatten att återinföras. Den drabbar fattig som rik. Pensionär som löntagare Allt till alla?

Låt Sverige förbli ett land där alla behövs. Där resurserna skapas av en växande­ ekonomi genom att fler arbetar och betalar skatt. Ett land som inte är som alla andra, men med fortsatt ordnade finanser och med en välfärd, omsorg och skola med god kvalitet.

Detta låter vi bäst ske genom att ge Alliansen vårt förtroende i valen 2014.

Björn Svensson (M)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons