Annons
Nyheter

Hyresbolagen tar ut dolda skatteuttag

Det man i det ena partiet trixar fram, går tydligen i arv till det andra partiet. Vänstersidan opponerar sig, men mestadels så är man så enig.
Om man nu var så mycket emot fusionen av Växjöhem och Hyresbostäder, varför lägger man då inte in ett överklagande hos bolagsverket? Tiden går ut i?dag.
Nyheter • Publicerad 18 december 2013
Det hyresgästerna betalar för Araby Park Arenas verksamhet bör betalas via skattsedeln.
Det hyresgästerna betalar för Araby Park Arenas verksamhet bör betalas via skattsedeln.Foto: Helena Söderlundh

Vad kommer att stå i det nya bolagets bolags­ordning? Att Växjöbostäder ska ha som mål att vinstdriva sitt bolag till så mycket överskott som möjligt, som ska gå till annan verksamhet?

I Stockholm har de kommunala hyresbolagen plockat ut miljarder från allmännyttan till annan verksamhet. Sedan har man fräckheten att komma med uttalanden om att det inte finns pengar till renoveringar och då måste hyrorna höjas.

Annons

Det sorgliga är att den förening som ska gå hyresgästernas ärenden är helt tandlös i dessa frågor. Beträffande Araby Park Arena, betalar vi hyresgäster cirka fem miljoner årligen för denna verksamhet, som enligt min mening bör betalas via skattesedeln.

Att begära undantag ifrån EU:s krav på vinst i allmänyttan, läggs alltså åt sidan för att möjliggöra högre vinster till annat. Detta bör alla debattörer i hyresfrågor ha i minnet när man debatterar om marknadshyror.

Alla de som står i kön för en bostad bör också ha detta i minnet och fråga sig varför det inte byggs mer hyresrätter till rimliga priser.

I den stund hyresbolaget står beredd att ta bort det hyresgäststyrda underhållet och att detta ska styras av behov, så får den framtida hyresgästen tydligen räkna med tapeter ifrån sjuttiotalet om de är hela och rena.

Tyvärr finns ingen opposition längre att räkna med, varken i Växjö eller på många andra platser. Vi ser en utveckling där kommunen som den dominerande på hyresmarknaden, utvecklar en policy som utgår ifrån att pungslå sina hyresgäster så mycket som det bara går.

Frågan är hur vi kan ändra på detta?

Vi vet redan nu att den nöjd-kund-enkäten som delas ut, absolut inte har någon verkan.

Barbro Åhman, Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons