Nyheter

Import av mat ger oss ökad valfrihet

Kommentar till LRF vill inte ha någon planekonomi för jordbruket av Thomas Magnusson den 8 augusti.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2013

Thomas Magnusson hävdar att LRF inte vill ha någon planekonomi för jordbruket. Märkligt nog gör han det genom att kräva minskad konkurrens från importerade livsmedel och fortsatta skattesubventioner av jordbruket.

Importen av mat har gett oss konsumenter ökad valfrihet och kvalitet, samtidigt som priserna har sjunkit. Vill vi verkligen, som LRF förespråkar, gå tillbaka till den tid när all mat som såldes i butikerna var producerade av företag som kontrollerades av LRF? Att svenskt jordbruk säljer mer, både i Sverige och på export, är något som vi alla önskar. Men det ska ske genom produktutveckling och ökad kvalitet, inte genom att hindra import.

I EU:s budget satsas ofattbara 3,4 biljoner (3 400 000 000 000) kronor på jordbruksstöd. Det är tio gånger så mycket som satsas på investeringar i infrastruktur. Ett stöd som inte kommer konsumenterna till del genom lägre priser utan används för att subventionera produktion som ingen efterfrågar, exempelvis grekisk tobak, att betala bönder för att inte odla sin mark och för att dumpa ut jordbruksöverskott i tredje världen, så att fattiga bönder slås ut och tvingas fly till Europa.

Thomas Magnusson vill också ta bort de krav vi har på miljö och djurskydd, vilket verkar rätt så dumt med tanke på att om det är något som konsumenter, i Sverige och utomlands, efterfrågar så är det mat som är ekologiskt och etiskt producerad.

Svenskt jordbruk har en lysande framtid, men den framtiden stavas bra mat och inte LRF.

LENNART ADELL KIND (FP)

Sandsbro

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.