Nyheter

In med feministiska frågor i valrörelsen

Vänsterpartiet i Växjö kommun har under senare tid lagt följande förslag, ofta tillsammans med eller med stöd av S och MP:
Nyheter • Publicerad 11 juni 2014

Begränsa springvikarierandet?–? anställ?–?speciellt inom äldreomsorgen nödvändigt att ha goda villkor för att kunna attrahera medarbetare.

Barnomsorg på obe­kväma­ tider inklusive nattis­ för trygga barn och som föräldrar arbetar på nätterna. Trygghetsvandringar i alla skolor (genomförs).

Fria arbetskläder för utomhusbruk för fritids- och förskolepersonal.

Giftfri förskola, genomgång av leksaker och utrustning för att få bort hormonstörande­ och farliga kemikalier i barnens miljö.

Flaggning på Internationella kvinnodagen (genomförs).

Bidragssystem till för­eningslivet som stimulerar mångfald i föreningarna.

Kampanj för mäns ökade uttag av föräldraledighet.

Nattstopp på bussen. Genomfört från 1 mars 2014.

Jämställdhetsanalys av fullmäktiges och kommunstyrelsens sammanträden.

Bristande tillgänglighet ska in i diskrimineringslagen, brev till regeringen. Krav på rättvis fördelning och jämställdhet inom idrotten.

Det som inte gått igenom­ kommer vi fortsätta driva. Gäller även följande punkter:

Växjö kommun ska ha ett jämställdhetsperspektiv i alla beslut.

Vi ska verka för att rätt till heltid för kommunens anställda genomförs, ofrivilliga deltider minimeras, ofrivilliga deltider avvecklas, lönekartläggning genomförs varje år och arbetsvärdering används som verktyg för att åstadkomma jämställda löner.

Vi vill se åtgärder för att pojkar ska kunna höja sina resultat i skolan. Det finns exempel på att det kan lyckas.

Växjö kommuns samhällsplanering ska ta hänsyn till mäns och kvinnors olika vardag och villkor. Servicelinjerna, de små, smidiga­ bussarna, vill vi återinföra. De attraherade personer med funktionsnedsättningar och i hög grad kvinnor.

Alla av kommunen anställda ska ha utbildning i HBTQ och bemötande av HBTQ-personer.

Vänsterpartiets Växjö kommun gör inte halt vid kommungränsen. Vi ser gärna internationellt samarbete kring jämställdhet, tillgänglighet, mångfald.

Allt vi vill kan inte genomföras på ett år eller fyra år, men vi vet vart vi vill, riktningen lägger vi nu: Jämställdhet, jämlikhet, mångfald ska berika vår kommun och dess invånare!

Carin Högstedt (V)

Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.