Annons
Nyheter

Inför en starkare reglering av annonser för spel

Lars Wegendal, Älmhult, skriver på dagens debatt ett debattsvar på artikeln Spel om pengar är ett folkhälsoproblem av Annelill Davidsson och Bengt-Göran Birgersson publicerad den 28 januari.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Jag tror inte det är framgångsrikt att förbjuda spelautomater men man måste begränsa användningen och vara mer noggrann med i vilka miljöer som tillåter automater, skriver Lars Wegendal. Foto: BERTIL ERICSON/scanpix
Jag tror inte det är framgångsrikt att förbjuda spelautomater men man måste begränsa användningen och vara mer noggrann med i vilka miljöer som tillåter automater, skriver Lars Wegendal. Foto: BERTIL ERICSON/scanpixFoto: 

Det glädjer mig att två centerpartister, Annelill Davidsson och Bengt-Göran Birgersson, tar upp de problem som spelandet om pengar förorsakar. Det är ett problem som jag under många år haft i fokus när jag i riksdagen arbetat med spel- och lotterifrågor.

Vad jag förstår så vill man i sin artikel peka på folkhälsoproblemet med spelande om pengar, hur spelaren ser ut och vad vi som närstående och medmänniskor kan göra för att upptäcka missbruket. Och hur vi ska förebygga uppkomsten av spelandets negativa konsekvenser. Som sagt, bra bakgrundsbeskrivningar och bra tankar om hur man kan förebygga spelberoende. För dem som drabbats av spelberoende. Men ofullständiga!

Annons

Vad man missar i debattartikeln är att beskriva hur spel-och lotterimarknaden är uppbyggd och vad man kan göra för att människor aldrig ska drabbas av spelberoende och man missar en viktig del av spelmarknaden som är en av de stora bovarna. Man missar värdeautomatspelen och de illegala spelautomaterna.

Innan de så kallade enarmade banditerna blev förbjudna var det den spelformen som stod för merparten av de som blivit spelberoende. När värdeautomaterna blev det som ersatte, var det inledningsvis ett klart bättre alternativ. Nu är emellertid de flesta överens om att dessa värdeautomater är något negativt i sig. Här måste regeringen ta sitt ansvar. Jag tror inte det är framgångsrikt att förbjuda dessa automater men man måste begränsa användningen och vara mer noggrann med i vilka miljöer som tillåter automater. Ett förbud av värdeautomater skulle bara innebära ytterligare illegala automater vilket inte är önskvärt.

Vi är helt överens om att poker på nätet, kasino på nätet och andra spel på nätet är förödande. Här måste alla ansträngningar göras för att minska utbudet. Det räcker inte med frivilliga avstängningar som man i dag har hos de legala aktörerna. Vad forskningen kommit fram till är att två faktorer är avgörande för hur många personer som blir spelberoende.

För det första är det antalet som erbjuder spel. Ju fler aktörer som finns så bli konkurrensen större och därmed även den totala omsättningen. Och med högre total omsättning så blir fler personer spelberoende. Sambandet är tydligt. Här är det alltså viktigt att regeringen gör allt för att minska antalet aktörer och den totala omsättningen.

För det andra är återbetalningsprocenten som tillåts en oerhört viktig fråga. De legala aktörerna har oftast en återbetalning på omkring 50 procent medan de illegala aktörerna ligger långt högre. Varför återbetalningen är viktig är att flertalet av spelarna återspelar för de vinster man får. Därmed kan man även säga att omsättningen ökar mer med en hög återbetalning än med en låg. Och ju högre omsättning desto fler spelberoende.

Avslutningsvis två förslag som går att genomföra relativt snabbt och som har en positiv effekt i detta hänseende. För det första bör regeringen snarast införa en starkare reglering av annonser för spel. Inte minst bör de aktörer som inte har svenskt tillstånd ej tillåtas att annonsera i svensk press eller på internetsidor där servern står i Sverige. För det andra bör begreppet spelberoende införas i Socialtjänstlagen så kommunerna får en skyldighet, liksom vid alkoholberoende, att bekosta behandling av spelberoende.

LARS WEGENDAL

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons