Nyheter

Inför ett förstärkt jobbskatteavdrag för unga

Trots omfattande reformer för att minska ungdomsarbetslösheten måste Alliansens jobbskapande starkare vända sig till ungdomar. I Kronobergs län var i juli 2 275 ungdomar öppet arbetslösa eller deltog i program med aktivitetsstöd.
Nyheter • Publicerad 3 september 2012

Det är påtagligt att sommarjobbet har blivit svårare att få tag på. Du ska som ung inte vara beroende av kontakter för att få din första lön.

Vi tror att ett förstärkt jobbskatteavdrag för ungdomar under 26 år är ett steg i rätt riktning för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Jobbskatteavdraget är Alliansregeringens mest betydelsefulla politisk bedrift. Tillsammans med förändringarna av bidragssystemen, utgör det en av samtidens mest omfattande strukturella reformer av den svenska arbetsmarkanden.

Jobbskatteavdragets effekt har varit påtaglig för jobbskapandet. Flertalet oberoende bedömare såsom Finanspolitiska rådet, Konjunkturinsitutet och IFAU har visat på detta. Dessutom är effekten på svensk ekonomi tydlig. Trots finanskrisen har sysselsättningen snabbt återhämtat sig och till och med vuxit.

Den kanske tydligaste indikatorn på hur ett jobbskatteavdrag för unga skulle ge effekt, är det förstärkta jobbskatteavdrag som ålderspensionärer idag får. Genom en nästan dubbel omfattning har vi kunnat se hur påtagligt fler äldre valt att stanna kvar i arbetslivet. Ekonomiska incitament spelar roll. När vinsten av att arbeta är tillräckligt stor i förhållande till att enbart leva på pension, fortsätter fler att jobba efter 65.

En hög ungdomsarbetslöshet har kommit att bli normaltillstånd i 30 års tid. En del av förklaringen ligger i ett otillräckligt utbildningssystem, varför Alliansens omfattande reformer av gymnasieskolan genomförts. Det kommer dock ta tid innan dessa gör avtryck.

Ett förstärkt jobbskatteavdrag för ungdomar motsvarandes det som ålderspensionärer har skulle ge en 20-åring som arbetar inom hemtjänsten, som butiksbiträde eller servitris med en månadslön på 15 000, en extra tusenlapp per månad. Det skulle skapa fler jobb, och göra det lönsammare för unga att arbeta.

Därför bör Alliansen prioritera ett förstärkt jobbskatteavdrag för unga i sitt kommande reformarbete för att minska ungdomsarbetslösheten.

Oliver Rosengren (M)

Distriktsordförande, MUF Kronoberg

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborgs län

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.