Annons
Nyheter

Inget mer tjafs och käbbel i Alvesta

Nyheter • Publicerad 11 september 2014
Foto: Valbild

För de flesta är det ingen nyhet att Alvesta kommun har präglats av politisk osämja i årtionden! Många av våra folkvalda har i åratal tjafsat och käbblat om smått och stort. Flera av partiernas företrädare har också fastnat i den gamla politiken. Något som massmedia inte har varit sen i att uppmärksamma och ofta har "osämjan" fått orimligt stora proportioner i tidningar, radio och TV. Detta har i sin tur fått till följd att Alvesta kommun har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Istället för att ligga i topp i medarbetar- och medborgarundersökningar samt Svenskt Näringslivs årliga Företagsklimat har Alvesta ofta legat lågt placerat dessa undersökningar. Detta har bl.a. uppmärksammats av medborgarna, rikspolitiker och nyligen också i SMP:s artikelserie i veckan där man rakt av ställer frågan till alla partiers förstanamn i Alvesta: Hur ska man komma till rätta med det politiska käbblet i politiken i Alvesta?

Alvesta kommun är visserligen på topplistan över Sveriges bråkigaste kommuner i en undersökning som tidningen Dagens Samhälle nyligen har redovisat. Detta får väl knappast anses som hedersamt. Jag är övertygad om att medborgarna i kommunen vill se en förändring i detta.

Annons

Vi måste i stället fokusera på hur Alvesta ska bli en framgångskommun! Alvestas folkvalda politiker måste med gemensamma krafter arbeta med att lyfta fram kommunens positiva sidor. Tjafset och käbblet måste upphöra. Den kraft man tidigare har ägnat åt käbbel, småsaker och oväsentligheter ska istället användas till att utveckla kommunen! Kommunen har mycket stora utmaningar framför sig. Ekonomi, integration och att arbeta för nya företagsetableringar som ger fler jobb, måste prägla det gemensamma politiska arbetet framöver. Att fortsätta det viktiga arbetet med att bygga Sveriges bästa skola 2023 måste också fortsätta. Framgångsrika kommuner som Växjö, Gnosjö och årets företagskommun Laholm borde vara våra förebilder.

Alvestas framtida politiker måste allvarligt börja fundera hur det politiska arbetet ska bedrivas framöver.

Vad menar jag egentligen med politiskt tjafs och käbbel?

Det är definitivt inte debatten i fullmäktige jag syftar på utan de intriger, personliga påhopp och bristande förmåga till samarbete i det dagliga politiska arbetet jag menar. Det senaste exemplet är väl händelserna i den kommunala revisionen. (Vilket bl.a. SMP inte var sena att uppmärksamma med två helsidor.) Vilket förtroende har vi övriga politiker för revisionen nu efter denna interna konflikt?

Självklart ska vi även fortsättningsvis ha livfulla debatter mellan opposition och majoritet i kommunfullmäktige. Att flitigt använda talarstolen och att vara aktiv som politiker i fullmäktige är ett friskhetstecken som tyder på energi och en positiv politisk vilja. Det finns å andra sidan paradoxalt nog ledamöter som under de åtta år jag har varit fullmäktigeledamot, aldrig någon gång varit uppe och sagt sin menig eller gjort sin röst hörd under ett enda fullmäktigemöte. ÅTTA ÅR!?! Detta är mycket beklagligt!

Det är dags att förändra hela vårt synsätt i denna fråga. Sker det inte nu, sker det aldrig!

Oavsett vem som leder kommunen och vilka som bildar majoritet i Alvesta de kommande åren, så kommer det att krävas ett mycket starkt ledarskap för att styra kommunen. Alvesta är, just nu, en av de svåraste kommunerna i Sverige att styra. Här finns inga utpräglade politiska block utan det politiska arbetet måste genomföras över partigränserna. Samarbete, långsiktighet och framtidstro måste prägla det politiska arbetet i Alvesta inte tjafs och käbbel!

Vi måste i stället fokusera på att gemensamt leda Alvesta på en framgångresa - en lång resa. Vi kommer naturligtvis inte att vara överens i alla frågor som uppstår på vägen, men det viktiga att vi tillsammans är överens om att påbörja resan!

ALVESTA KOMMUN BEHÖVER DÄRFÖR ETT TYDLIGT, STABILT OCH HÅLLBART LEDARSKAP DE KOMMANDE ÅREN!

Thomas Johnsson M

Kommunalrådskandidat i Alvesta kommun

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons