Annons
Nyheter

Integrationen–en allvarlig utmaning

Nyheter • Publicerad 25 februari 2012
Regeringen och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse i flyktingpolitiken, vilken bland annat kommer att innebära möjligheten för somalier i Sverige att återförenas med sina barn. Foto: Olof Elfverson
Regeringen och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse i flyktingpolitiken, vilken bland annat kommer att innebära möjligheten för somalier i Sverige att återförenas med sina barn. Foto: Olof ElfversonFoto: 

 Växjö är en stad i förändring. En stad som växer och utvecklas. Det är en kommun som myllrar av människor från hela världen. Det är en rikedom för vårt samhälle om vi har kunskaper och verktyg för att hantera mångfaldens utmaningar på rätt sätt.

Vi står just nu inför vår kanske största integrationspolitiska utmaning hittills i kommunen.

Annons

Regeringen och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse i flyktingpolitiken, vilken bland annat kommer att innebära möjligheten för somalier i Sverige att återförenas med sina barn. För Växjös del kommer det att innebära att vi inom en relativt snar framtid kan komma att ta emot många nya kommuninvånare. Exakt hur många är det svårt att säga, man pratar om cirka 400 barn, men klart är att det kommer att ställa enorma krav på oss i kommunen och vi måste redan nu börja förbereda oss för att göra bästa möjliga av denna situation.

2010 lämnade Kristdemokraterna in en skrivelse till kommunstyrelsen med förslag på en omorganisation för bättre integrationspolitik med fokus på arbetslinjen. Detta har nu lett till att förvaltningschefen för Arbete och välfärd är samordningsansvarig för integrationsfrågan i Växjö kommun med uppdrag att främja koncernsamordning i integrationsfrågan.

Ett steg i detta är bildandet av ett kommunalt integrationsråd. Även Växjö Kommunföretag AB ska vidta åtgärder för att underlätta insteget på bostadsmarknaden för nyanlända enligt kommunens bostadsförsörjningsansvar.

Kristdemokraterna vill att kommunen förstår att det som är på gång är på allvar, och därför måste det vara en av de prioriterade frågorna i kommunen nu. Det är bra att Integrationsrådet arbetar utifrån olika scenarion, för att ha en strategi kring hanteringen av de utmaningar som följer. Det är inte bara en fråga om ekonomi; det är en fråga om människor, långsiktighet och hållbarhet.

Vi måste vara beredda såväl inom skola och barnomsorg, gymnasieförvaltningen som i nämnden för arbete och välfärd och i bostadsbolagen. Men ansvaret faller inte bara på kommunen.

För att vi verkligen ska lyckas och ge dessa barn en bra start i deras nya land behöver vi också involvera det civila samhället i processen, liksom samarbete med andra myndigheter. Vi har alla ett ansvar för att se till att barnen integreras och ges de förutsättningar de behöver för att utvecklas som ansvarstagande och engagerade samhällsmedborgare. Om vi misslyckas med detta har vi inte bara riskerat att stärka motsättningar mellan grupper i samhället; vi riskerar även att utelämna barn och unga i utanförskap och frustration, vilket kan komma att få förödande konsekvenser.

Med rätt infallsvinkel och framförhållning kan Växjö bli ett föredöme i integrationspolitiken. Det kommer när alla inser att en human flykting- och integrationspolitik inte handlar om att människor ska överleva, det handlar om att de ska ha ett liv.

RENE JARAMILLO (KD)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons