Annons
Nyheter

Jag står upp för mångfald och frihet

Kommentar till Vi individ-anpassa hemtjänsten av Mikael Jeansson (S) den 5 februari.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014

Mikael Jeansson påstår att han inte är emot val­frihet men vill ändå inte ha valfrihet för ”då glömmer man bort alla de människor som inte har möjlighet att göra ett aktivt val själva”.

Märkligt uttalande. Han nämner inte att dessa fåtal människor har anhöriga som är kompetenta nog att välja hemtjänst och äldreomsorg för sina nära.

Annons

Menar Jeansson att en majoritet som vill ha valfrihet i vård och omsorg (80 procent SIFO) ska förvägras detta för en minoritet inte kan välja själv?

Detta är klassisk S-politik; hellre att alla har det lika dåligt än att många får det lite bättre.

Varför är det för fel med vinster i vård och omsorgsföretag (där kvinnor dominerar) men rätt när byggbolag, IT-företag bygger och underhåller skatte­finansierade sjukhus, vårdcentraler etc?

Alla vårdinrättningar är skattefinansierade men Jeansson förvägrar dem som gör det verkliga­ jobbet?–?kvinnor?–?att få en vinst i sin verksamhet samtidigt som han anser det okej att mansdominerade företag gör miljardvinster inom den skatte­finansierade vårdsektorn.

Om nu de kvinnodominerade privata vård -och hemtjänstföretagen utför ett arbete som brukarna är nöjda med och uppfyller alla kvalitetskrav som finns på verksamheten: Varför ska man då inte kunna få ta ut en vinst på företaget? Jeansson påstår att LOV ökar uppföljningskostnaderna dramatisk. Fel igen. SOU 2012 visar att i kommuner som infört LOV har kostnaderna endast ökat marginellt.

Så lite fakta: Drygt hälften av vårdföretagen drivs av en kvinna. Nio av tio av alla vård- och omsorgsföretag har färre än 20 anställda.­ Jobbhälsobarometern visar att anställda i privat vård och omsorg trivs bra, färre sjukskrivningsdagar än kollegorna i offentlig sektor.

SCB har visat att det är högre lön och utbildnings­nivå i privat vård och omsorg. Brukare i LOV-kommuner är mer nöjda­ med sin omsorg än de kommuner som inte infört LOV.

Mikael Jeansson skriver: ”I Tingsryd har vi modet och viljan att göra hemtjänsten behovs- och individanpassad”.

I vilken kommun i Sverige är den inte det? Hur blir det bättre för oss medborgare om vi bara har ett alternativ att välja på för vår hemtjänst/äldre­omsorg?

Varför ska Jeansson göra våra val? Har ni S-politiker en särskild begåvning att göra val för oss människor? vS-politik om att stoppa LOV luktar förmynderi lång väg.

Annons

Jag står upp för mångfald och frihet. Han står upp för enfald och förmynderi.

JAN P HÅKANSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons