Jag vill inte vara försäkringskassans kund
Jag har uppmärksammat att Försäkringskassan har skaffat sig ett språkbruk som ligger den kommersiella försäkringsbranschen nära. Den sjukskrivne kallades för kund, som befinner sig på en kundresa. Jag måste medge att kundbegreppet skaver i mina öron. De privata försäkringsbolagen har kunder, det vill säga privatpersoner som tecknar försäkringar och betalar en premier som ger rätt till försäkringsersättningar vid skador som definieras av försäkringsavtalets villkor.
I DN läste jag för några veckor sedan att Försäkringskassan har tagit fram ett strategidokument där det står att personalen ska prioritera ”det alternativ som ger mest värde för ”kund”. Det är bara genom att tillfredställa och helst överträffa kundens förväntningar som varaktigt förtroende kan erövras”.
Sakta i backarna! När blev jag kund hos en myndighet som ska handlägga och besluta om vår rätt till ersättning som vilar på lag? När blev det omodernt med klient, brukare, försäkrad eller medborgare?
Eller är det så att man som kund kan säga nej till myndigheternas krav. Kan jag då klaga till allmänna reklamationsnämnden (ARN) där jag har rätt att kräva att varan/tjänsten är i det skick och har de egenskaper som jag förväntat mig. Eller är det så att ja som kund kan ångra mig
I så fall utnyttja din ångervecka.
Bo Hjalmarsson, försäkringsansvarig, Kommunal Sydost