Annons
Nyheter

Jobben ständigt närvarande

Med det gränslösa arbetslivet har förväntningarna på de anställda blivit mer otydliga, skriver Inger Rutensköld.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Foto: 
Foto: 

För många tjänstemän är jobbet bara ett pektryck bort. Mobiler och bärbara datorer har blivit ständiga följeslagare som gör att vi kan jobba hemma, under resan och i hängmattan - när och var det passar oss. Det ökade självbestämmandet underlättar livspusslet men betyder också att arbetet kan pågå jämt och överallt och inkräktar på fritiden. Nu måste arbetsgivarna och Arbetsmiljöverket ta frågan på allvar.

Tillgängligheten ökar bland tjänstemännen i Kronobergs län. Fem av tio är tillgängliga dagligen utanför ordinarie arbetstid och sju av tio minst en gång i veckan. Tre av tio har svårt att släppa tankarna på jobbet när de är lediga. Det visar Unionens nya undersökning där vi ställt frågor kring det gränslösa arbetslivet till ett tusen män och kvinnor som arbetar som tjänstemän inom privat sektor.

Annons

Med det gränslösa arbetslivet har förväntningarna på de anställda blivit mer otydliga. På frågan varför tjänstemännen är tillgängliga efter arbetstid svarar 75 procent att de vill underlätta för kollegor, och i andra hand för att finnas till hands för kunder och klienter. Samtidigt svarar en av fyra att de upplever att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga efter arbetstid.

Många upplever att de själv måste sätta gränser men det är inte lätt på en arbetsplats där tempot är högt och telefonen alltid ringer. Otydligheten skapar stress och det är dags att det arbete som utförs utanför kontoret tas med i det systematiska arbetsmiljöarbetet som arbetsmiljölagen föreskriver att alla arbetsplatser ska ha.

Undersökningen visar att arbetsmiljöarbetet inte har hängt med i utvecklingen. De allra flesta arbetsplatser saknar regler och rutiner för att hantera tillgängligheten. Över hälften svarar att det inte finns vare sig muntliga eller skriftliga riktlinjer för hur tillgänglig­heten ska se ut. Detta trots att tillgänglighetsfrågor räknas som en del av den psyko­sociala arbetsmiljön och ska kartläggas och riskbedömas i det löpande arbetsmiljöarbetet. Det måste bli rutin att ha en skriftlig policy, framtagen tillsammans med med­arbetarna, som klargör reglerna för viloperioder och tillgänglighet.

Unionen vill att Arbetsmiljöverket antar en psykosocial föreskrift med kraftfulla skrivningar kring det gränslösa arbetslivet. En föreskrift som anger att det är viktigt att planera och organisera tillgängligheten så att det finns utrymme för egen styrning och möjlighet till ledighet. Vi vet att arbetsgivarna inte vill ha en föreskrift utan de hänvisar till sin rätt att leda och fördela arbetet. Frågan är alldeles för viktig, både idag och i framtiden, för att Arbetsmiljöverket ska ge vika för dessa argument.

Inger Rutensköld

Regionchef

Unionen Småland

Jobbet är ständigt närvarande – Arbetsmiljöverket och arbetsgivarna måste hänga med, skriver Inger Rutensköld, regionchef på Unionen Småland.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons