Annons
Nyheter

Journalistik allt oftare i bokform

En bok är en bok – och en tidning är en tidning.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2012

Och när det kommer till lagstiftning så skiljer sig de båda åt: Tidningen har en enda juridiskt ansvarig i form av en utgivare, för en bok är det författaren själv som ansvarar för vad som skrivs.

”Böckerna – först med det skandalösa” var ämnet på måndagskvällens publicistklubbdebatt i Malmö. Jag var på plats tillsammans med mina kollegor på ledarredaktionen och lyssnade på vad Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman, Maria Schottenius, kulturskribent och Kristoffer Lind, förläggaren som gav ut den uppmärksammade boken ”Den motvillige monarken.”

Annons

Diskussionen är spännande. Allt mer journalistik presenteras i dag i bokform. Det är en utveckling som vi sett i flera år och det finns inga tecken på att trenden avstannar. Den nämnda Kungaboken ovan är ett exempel. Ett annat är årets vinnare av Stora Journalistpriset Malin Olofsson och Daniel Öhman som fick priset för sin bok Matens pris, baserad på en radioserie.

En stor skillnad mellan de två publiceringssätten är att en bok kan vara subjektiv, den kan spegla författarens åsikter. En tidningsartikel måste enligt journalisternas etiska regler höra båda sidor i en konflikt.

Kanske är det därför bokformen blivit så populär. Den lämnar större frihet för författaren att få presentera sitt budskap utan att en utgivare nagelfar varenda mening.

Det ligger ett oerhört stort journalistiskt jobb bakom Kungaboken. För en tidningsredaktion hade det varit omöjligt att låta tre anställda på spekulation under så lång tid arbeta med ett spår som kanske skulle visat sig inte var värt att publicera.

Men författarna tog av sin egen tid och kunde till slut presentera ett manus som snart sagt varenda svensk tidning citerat eller uppmärksammat.

Kanske är det ett avslöjande som inte hade kunnat ske på en traditionell nyhetsredaktion.

MAGNUS KARLSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons