”Katarina Brännström har fel om arbetslösheten”
Moderaterna blir tydligen alltmer frustrerade över att vare sig opinionssiffror eller arbetslöshetsstatistik talar till deras fördel. I Smp anklagar Katarina Brännström (M) mig för att ha felaktiga siffror om arbetslösheten.
Fakta talar dock: I SCB/AKU redovisas att arbetslösheten i november 2013 (7,5%) var högre än såväl november 2010 (7,4%) som november 2006 (5,9%). Katarina Brännström har alltså fel när hon påstår någonting annat, och borde rimligtvis be om ursäkt för sin anklagelse.
Samtidigt är det inte moderaternas statistiktrixande som oroar mig mest, utan det faktum att de verkar vara nöjda och självbelåtna trots att arbetslösheten nu är högre än i Tyskland, Danmark, Tjeckien, England, Holland osv. Listan på länder med lägre arbetslöshet än Sverige kan numera göras lång – och arbetslösheten i Sverige kan alltså inte bortförklaras med krisen, utan beror på fel politiska åtgärder.
Moderaterna må ha haft goda intentioner i att försöka pressa tillbaka arbetslösheten - men trots massiva skattesänkningar, subventionerade branscher, privatiseringar och sänkta arbetsgivaravgifter har resultaten uteblivit. Istället så ser vi att företag tvingas säga nej till nya order eftersom de har svårt att få tag på rätt utbildad arbetskraft – för arbetslösa hamnar i passiva åtgärder istället för att utbildas till nya jobb. Vi ser att allt färre ungdomar får möjlighet att studera vid våra universitet – med 16000 färre högskoleplatser är vi nu sämst i Norden när det gäller att ge ungdomar chansen att läsa vidare. Och vi ser att långtidsarbetslösheten nu är rekordstor – över 400000 arbetslösa och över 40000 fast i FAS 3, istället för satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Uppenbarligen har politiken inte fungerat.
Sänkta ersättningar för arbetslösa och sjuka har inte automatiskt inneburit att de kommit i arbete. Och sänkta skatter har inte skapat fler jobb, däremot färre anställda och ökad stress i skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Jag tror att många lärare, socialsekreterare och undersköterskor hellre vill ha fler kollegor än ytterligare någon hundralapp i jobbskatteavdrag. Och jag vet att många småbarnsföräldrar är förundrade över att regeringen nu vill lägga 20 gånger mer på ofinansierade skattesänkningar än på kvaliteten i förskolan och skolan. Och jag tror att många miljötekniker, arkitekter och byggnadsarbetare hellre ser beställningar på klimatsmarta hyresrätter än på subventionerade hamburgare. Politik är att välja – och vi Socialdemokrater väljer långsiktiga framtidsinvesteringar i utbildning, klimatomställning, bostadsbyggande och förstärkt kvalitet i välfärden, framför kortsiktiga skattesänkningar på lånade pengar. Vi tar ansvar för både jobben och ekonomin!
Tomas Eneroth (S)