Annons
Nyheter

Kommunen och företagen

Nyheter • Publicerad 13 februari 2012
Bo Frank.Foto: 

 Carl-Olof Bengtsson hyllar nu en partiledare som han menar kommer från näringslivet. Så långt är allt väl.

Men näringslivet ska inte få konkurrera med offentlig verksamhet. Många socialdemokrater på landsbygden är kvar i 50-talet där det offentliga delade ut post, körde tåg, skötte all sjukvård och alla skolor. Hur det gnälldes på SJ! Kommer ni ihåg?

Annons

Samma stat vid samma tid tvångssteriliserade människor, skickade ungdomar till tvivelaktiga statliga institutioner, delade ut lägenheter via poliskt styrda bostadsförmedlingsnämnder, fördömde de politiker som kritiserade Sovjetunionen och slogs för att bevara en helt statlig tv av det slag som i dag finns i Vitryssland och andra trevliga ställen!

I dag lever vi en annan och globaliserad värld där självständiga människor gör sina fria val. Det gnager av obehag för många politiker som är vana att reglera förutsättningarna för vardagen. Skillnaden mellan i dag och då, är att dagens politiker måste ge människor verktygen att möjliggöra sina drömmar. Inte bestämma åt dem.

När den första Montessoriklassen kom i Växjö för snart 30 år sedan, som en del av den kommunala skolan, menade Socialdemokraterna att detta skulle förgöra hela kommunens skolväsende. All sorts alternativ pedagogik har motarbetats. När de första enskilda förskolorna kom i Växjö motarbetades dessa. Nu är man emot att privata företag får städa kommunens skolor.

Är inte detta ett sätt att nedvärdera alla som arbetar i privata städbolag? Skulle de som städar i företagen och i människors hem inte klara av att städa ett klassrum?

Man kan fråga sig hur privata företag som byggt Sverige skulle vara inkompetenta att ge människor omvårdnad och bildning. Och kom inte dragande med skatteflykt. Självfallet ska alla företag betala skatt i Sverige och speciellt de som anlitas som uppdragstagare av offentlig sektor.

Jag tillhör dem som tycker att vi ska ha en balans mellan offentliga och privata utförare. Vi ska kunna mäta och jämföra kostnader och kvalitet. Detta förutsätter gemensamma spelregler, samma ansvar, rättigheter och skyldigheter.

De kommuner som i dag har privata utförare inom omsorgen har tvingats ta tag i kvalitetskontrollen av den egna verksamheten. Jag påstår att kommuner som inte har några privata utförare har sämre kunskaper om kostnader och kvalitet än dem som har en blandning.

Det var inte bättre förr. Tv visade nyligen reportage från 20, 30 och 40 år sedan då personal på kommunala ålderdomshem tyckte att man hade ont om tid. Då fanns inga privata utförare. Jag tycker att man ska respektera att personal har höga ambitioner. Och Växjös medarbetarenkät visar att en mycket stor majoritet av kommunens alla medarbetare trivs på jobbet. Andra undersökningar visar att de som jobbar privat med samma sak också trivs eller till och med trivs bättre på sitt jobb.

Jag är stolt över det arbete som görs av kommunens medarbetare. Politiken måste ha högt ställa krav på alla som arbetar för kommunen som medarbetare eller uppdragstagare. Det är innehållet som är det viktiga, inte vem som utför.

Hur skulle samhället och demokratin fungera om det bara fanns ett parti att rösta på? En enda utförare! Mångfald är ett självändamål och alltid bättre än enfald.

Annons

BO FRANK

 

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons