Kompetens - nyckelfråga för alla
Ungefär så kan det låta när allt fler tjänstemän på företag i Småland får besked att de inte längre duger. Ibland, trots många, långa och lojala anställningsår, så räcker det inte. Arbetsgivaren menar dessutom inte alltför sällan att tjänstemannen sällan eller aldrig har visat intresse av att kompetensutveckla sina kunskaper och färdigheter, så vad ska de göra? Inte för att arbetsgivaren nödvändigtvis uppmuntrat till kompetensutveckling, men ändå.
Samtidigt visar Unionens undersökningar att tjänstemännen är medvetna om att den egna kompetensen skapar trygghet i arbetslivet. Om man som anställd har möjlighet att utvecklas är man attraktiv på arbetsmarknaden, det blir lättare att hitta ett nytt jobb och det behöver inte vara en katastrof att bli arbetslös. Det kan bli naturligt att både byta jobb och karriär, och vara en chans till utveckling. De tjänstemän som tvingas lämna sina arbeten och som omfattas av TRR Trygghetsrådets omställningsarbete är trots allt lyckligt lottade: 9 av 10 privattjänstemän som får hjälp och stöd av TRR finner ny sysselsättning efter sex månader, ofta också med högre lön än tidigare.
I de nu pågående förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt Omställningsavtal för 700 000 tjänstemän på 32 000 företag inom privat sektor, diskuteras hur man kan skapa ett system där varje medarbetare får möjlighet att utveckla sin kompetens under anställningen. Unionen vill också att visstidsanställda och tjänstemän som sagts upp på grund av ohälsa också ska omfattas av tryggheten i omställningsavtalet, vilket de inte gör idag. Det skulle stärka alla tjänstemäns ställning på arbetsmarknaden, även i Småland.
Unionens egna undersökningar visar att 50 % av tjänstemännen inte får ta del av planerad kompetensutveckling i sin anställning. Vi ser mycket tydligt att just denna grupp är särskilt utsatt och löper störst risk att förlora jobben, om företaget tvingas säga upp personal. För företag och individer i Småland är dessa förhandlingar om nytt Omställningsavtal därför extra viktiga – för vår konkurrenskraft.
Men en sak är säker – kompetensutveckling är en nyckelfråga och den individ som inte inser det, liksom det företag som inte inser det, riskerar förlora både anställningen och anställda. Att ständigt utveckla och stärka individens kompetens stärker även företagen, stärker småländsk konkurrenskraft och stärker tjänstemännens anställningsbarhet. I den uppfattningen står Unionen stark.
Anette Eriksson, ordförande Unionen Småland
Inger Rutensköld, regionchef Unionen Småland