Konkurrensutsätta – inte sälja ut
Det första man reagerar på är att Anders Mårtensson hela tiden pratar om utförsäljning av kommunal verksamhet i stället för att prata om att konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Det är faktiskt en viss skillnad på de två begreppen.
För det andra så har Alliansen gått till val och vunnit valet på att fortsätta konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Vad gäller kvalitet och resultat så utvärderas detta kontinuerligt, både vad gäller den kommunala delen och andra utbildningsföretag. Man kan då bland annat konstatera att det också finns utbildningsföretag som inte är kommunala som håller mycket hög kvalitet och når goda resultat.
Vidare tycker jag att Anders Mårtensson visar prov på okunskap när han skriver att endast Svenska för invandrare (sfi) skulle komma ifråga för upphandling, när det under flera år funnits många utbildningsanordnare och utbildningar som hanterats av privata entreprenörer inom vuxenutbildningen. Att då påstå att en upphandling av ”Svenska som andraspråk” skulle vara ett löftesbrott eller något fruktansvärt ter sig något konstigt.
Vad gäller frågan om Komvux ska få lämna anbud vid en upphandling eller ej så är det ett beslut som måste fattas av Gymnasienämnden (där ju Anders Mårtensson är vice ordförande). Nämnden för Arbete och välfärd vill och ska därför inte kommentera något som inte ligger inom nämndens ansvarsområde. Att sedan Alliansen följer kommunledningsförvaltningens utredning som förespråkar en kommunal basorganisation på 15 procent av den totala sfi:n, tycker jag tyder på politisk styrka och enighet. Att som Mårtensson påstå att Alliansen är oeniga och skyller på varandra i det här ärendet får stå för honom.
Låt mig till sist också konstatera att Anders Mårtensson kommer med påståenden som inte är förankrade i verkligheten. På nämndens arbetsutskott den 9 februari kommer inget beslut om konkurrensutsättning att fattas. Vad han fått de uppgifterna ifrån vet jag inte, men som ordförande i Nämnden för Arbete och välfärd vet jag verkligen hur dagordningen ser ut! Ärendet kommer förvisso att tas upp den 9 februari på NAV:s arbetsutskott och ett tydligt beslutsförslag kommer att ges till nämnden inför deras sammanträde den 2 mars. Dessförinnan kommer beslutsförslaget att diskuteras i samverkan med de fackliga organisationerna den 14 februari. Således tar ärendet precis de fackliga och formella vägar som det ska göra. Och Anders, vi har inte MBL längre utan ett samverkansavtal!
Får sedan balans och logik råda, såväl i samverkan som i själva beslutsprocessen, så kommer detta säkert att bli bra, inte minst för våra målgrupper inom de olika verksamheterna.
BENNY JOHANSSON