Annons
Nyheter

Kulturen viktig för tillväxt

Med Alliansen kommer kulturen att må bra framöver i Växjö, vi satsar mer pengar inom hela kulturområdet, skriver Lena Wibroe (M), ordförande i kulturnämnden.
Nyheter • Publicerad 10 september 2014
Lena Wibroe (M)
Lena Wibroe (M)Foto: Lena Gunnarsson

Moderaterna tillsammans med Alliansen har en stark kulturpolitik som skapar en betydande tillväxt för kommun och region som vi så väl behöver. Aldrig har så mycket hänt inom kulturområdet som senaste åren!

Alla Växjöbor och de som besöker Växjö har idag möjlighet att uppleva ett rikt kulturutbud som oftast håller en otroligt hög kvalité. Vi har skapat och stärkt flera kulturarenor, med fler möjligheter för kulturarrangörerna. Inom kulturen verkar många företagare som brinner för sitt arbete och självklart är det de som skapar det kreativa kulturklimatet. Med Alliansen kommer kulturen att må bra framöver i Växjö, vi satsar mer pengar inom hela kulturområdet.

Annons

Några höjdpunkter:

? Konsten - genom de satsningar vi gjort för att stärka konsten i vår kommun, finns nu art site, landart, utökad yta för pedagogisk verksamhet i konsthallen, 1 % -regeln för konst vid nybyggnation. Tillsammans med konstnärerna har vi utökat citaten i stadens gator. Vi har gett ökat ekonomiskt stöd för italienska palatset och dess verksamhet. Kommunen samverkar med konstrundan. Fler bra utställningar med dialogmöten. Många nya konstverk i Växjö har tillkommit under alliansens ledning.

? Biblioteket - som är mer än halva kulturnämndens budget - jobbar nu mot att bli Sveriges bästa bibliotek 2015. Det är framtidens bibliotek där "-det krävs hög fart och direkt språk för att locka ovana läsare" citat DN 23 augusti. Vikten av att kunna läsa är något vi prioriterar! Lika viktig som mat o dryck och sömn. Kanske borde man revidera Maslov?s behovstrappa? Vårt mål är att stärka barn och ungas läsande. Vi synliggör våra stora författare i regionen. Vi har skapat en fristad för förföljda författare och fortsätter med det. Vi söker därför EU-medel för projekt med kopplingar till Fria Ordets Hus, som tillkommit i år och är Sverige första.

? Kulturarvscentrum - med öppna magasin har invigts, ytterligare en samverkan mellan kommun och region som ger tillfälle att studera och njuta av kultur och historia.

? Ett prioriterat Culture planning projekt är Ringsbergsområdet/Kristineberg, som ska bli en framtida kulturarena mitt i stan.

Att jämföra med socialdemokraterna som bland annat prioriterar ett skapande av en legal graffittivägg trots en utredning som visar att det inte är att rekommendera. Socialdemokraterna vill trots mindre budget skapa två förvaltningar inom Kultur och Fritid med allt vad chefer och politiker det kräver. Det kräver mer pengar än de har i sin budget!

Alliansens budget för 2015 innehåller betydligt mer pengar än det rödgröna förslaget som stryper kulturbudgeten.

Vi vill hellre satsa på en positiv utveckling av kultur och konst som kommer alla kommuninvånare till del och där de kreativa näringarna får blomstra. Genom en aktiv fritid med inte bara motion utan också kultur mår människor bra.

Målet är att Växjö ska bli en kulturhuvudstad!

Lena Wibroe (M)

Ordförande i kulturnämnden i Växjö

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons