Annons
Nyheter

Kvinna med ett missbruk – dubbelt osynlig!

Nyheter • Publicerad 16 februari 2012

 De båda moderata riksdagspolitikerna Ewa Thalén Finné och Katarina Brännström lyfter i sin artikel frågan om förbättrat skydd för våldsutsatta kvinnor. Attendo vill särskilt uppmärksamma problematiken för kvinnor med ett missbruk i sammanhanget.

När vi följer upp vårt arbete i vår kvinnobehandling så framkommer att kvinnornas problematik i många delar kompliceras av andra faktorer än själva missbruket. Våld, övergrepp och kränkningar är en del av många kvinnors vardag i missbruksvärlden, och mycket av vår psykoterapeuts roll i behandlingen är att behandla dessa trauman

Annons

Cirka 70 procent av kvinnorna har en bakomliggande problematik av psykiatrisk art. Vi får i dag in allt fler fall av dubbeldiagnoser där självskadebeteende, sexmissbruk och matmissbruk förekommer. En annan tendens är att allt fler kvinnor etablerat ett tungt och långvarigt missbruk redan vid ung ålder, vilket är oroväckande.

För dessa kvinnor visar sig könsspecifik institutionsvård vara gynnsam. I missbruket finns en tydlig hierarki där kvinnorna är underordnade männen. I nyligen framlagda studier visas att vissa kvinnor själva efterfrågar enkönad behandling, detta för att då ha bättre möjligheter att få sina behov tillgododosedda och få tid att ägna sig åt sig själva.

Attendo menar utifrån sina erfarenheter av att arbeta med kvinnor med ett tungt missbruk att denna grupp behöver speciell uppmärksamhet i det arbete som Ewa Thalén Finné och Katarina Brännström tar upp i sin artikel.

Vi vill därför understryka att utarbetande av regionala/nationella riktlinjer gällande bemötande, behandling och stöd för kvinnor som har risk- missbruks/ beroendeproblem behöver utvecklas.

Att särskilda skyddade boenden för våldutsatta kvinnor med missbruk tas fram. Attendo vill aktivt delta i utvecklingen av ett sådant riktlinjearbete, samt i framtagandet av särskilda boenden.

ATTENDOANNICA GAVALLER

Biträdande regional verksamhetschef

GERD LISEMARK

Leg psykolog och psykoterapeut

JIMMY BLONDIN

Socialpedagog och informatör

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons