Nyheter

Landsbygden allt viktigare

?”En resa genom Växjö kommun visar upp en levande småländsk kulturbygd med skogar, sjöar, ängar, åkrar, röda trähus och idogt uppförda stenmurar.” Så inleds Växjös nya landsbygdsprogram.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2013
Fler skulle våga göra språnget och flytta ut på landet om de kunde vara säkra på att nödvändig samhällsservice fungerar, menar Malin Adell Kind (C).
Fler skulle våga göra språnget och flytta ut på landet om de kunde vara säkra på att nödvändig samhällsservice fungerar, menar Malin Adell Kind (C).Foto: Lena Gunnarsson

Intresset för landsbygden växer. Det finns behov som bara mindre orter och landsbygd kan möta. Barnfamiljer söker sig från stan ut på landet. Lugnet, djuren, naturen, rymliga bostäder och inte minst möjligheten att ge sina barn en trygg uppväxt lockar.

Men vi vet också att fler skulle våga göra språnget och flytta ut på landet om de kunde vara säkra på att nödvändig samhällsservice fungerar. Även på landet och i mindre orter måste människor ha nära till barnomsorg, bra skolor, kommunikationer och samhällsservice.

På samma sätt som människor på landet är beroende av städer och mindresamhällen för service, högre utbildning och en varierad arbetsmarknad, så är de som bor i stan beroende av landsbygden inte bara för livsnödvändiga varor utan också för att få nya krafter. Stad och land hänger samman och kompletterar varandra.

Därför satsar vi på att landsbygdssäkra Växjö kommun. I vårt nya Landsbygdsprogram ser vi till att alla beslut vi fattar tar hänsyn till människors möjligheter att bo och leva på landet. När vi frågar familjer vad som är avgörande för deras beslut att bosätta sig på landet är det viktigaste att de kan vara säkra på att kvaliteten i skolorna är minst lika hög som i stan. Därför lovar vi att behålla samtliga skolor så länge det finns ett elevunderlag och så länge föräldrarna så önskar.

Många av våra viktigaste företag, till exempel Volvo, Fresh och Abstracta, finns i orter som Braås, Gemla och Lammhult. För att säkerställa en god utveckling i näringslivet är det nödvändigt att vi i Växjö kommun fortsätter ha bra utbildning, kvalitativtboende och trygghet på landsbygden och i de mindre orterna.

I en alltmer urbaniserad värld är naturturismen den snabbaste växande grenen inom turist­industrin. Det här innebär fantastiska möjligheter för utveckling och välstånd på vår landsbygd, med sina unika värden i form av träd- och sjölandskapet, fågelskådning, cykling och vandring.

Det finns en sammanhållning och kraft på landsbygden och i mindre orter som är viktig för utvecklingen. I Växjö kommun arbetar vi aktivt tillsammans med över 25 lokala utvecklingsgrupper och samhällsföreningar för att skapa en attraktiv kommun. Detta samspel mellan lokala grupper och kommunen säkerställer en god utveckling. På landsbygden finns de gröna näringarna och här finns råvaror som hela världen ropar efter. Här finns också eldsjälar och företagare som varje dag visar att det finns idéer och växtkraft.

Malin Adell Kind (C). landsbygdsansvarig i kommunstyrelsen

?Nu satsar vi på att landsbygdssäkra Växjö. Det innebär att alla beslut som fattas tas med hänsyn till människors möjligheter att bo och leva på landet, skriver Malin Adell Kind (C), landsbygdsansvarig i kommunstyrelsen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.