Nyheter

Landsbygden består inte enbart av bönder

Kommentar till Bonden räddar landsbygdens framtid av Roger Tiefensee och Patrik Davidssons den 6 september.
Nyheter • Publicerad 12 september 2012

Det lustiga är att de båda centerpartisterna påstår att allt fler mjölkbönder visar röda siffror i sina bokslut och det i sin tur beror på att kossornas foder ökat så kraftigt i pris. Kan så vara, men vilka är det som odlar djurens foder? Jo, bönder.

Är alltså vissa bönder så giriga att de orsakar sina kollegors röda siffror. Kanske de skulle försöka komma överens så att båda kunde bli nöjda. Fast litet konstigt är det att det går så ekonomisk dåligt för bönderna som Roger Tiefensee och Patrik Davidsson påstår. Bönderna har ju enligt samma skribenter fått sänkta avgifter med inte mindre än 390 miljoner kronor och dessutom sänkta sociala avgifter, som dessutom ska fortsätta sänkas enligt skribenterna.

Hur Sverige skulle vara utan bonden frågar sig de bägge centerpartisterna. Svaret är att det kommer aldrig att ske. Sverige kommer alltid att ha bönder, men kanske färre än i dag. I den heliga konkurrensens namn slås nämligen små bönder ut av de större.

Roger Tiefensee och Patrik Davidsson borde läsa i Statistisk årsbok för 2012 innan de påstår att jord- och skogsbruk sysselsätter cirka 400 000 människor. Enligt Statistiska centralbyrån är det 38 545 anställda i näringarna och då ingår också de som jobbar med fiske. Alltså 361 455 färre än vad de två centerpartisterna påstår.

Landsbygden består inte enbart av bönder. Exempelvis kan de bägge centerpartisterna fundera över hur det kommer sig att sågverk, exempelvis JK-trä i Herråkra i Uppvidinge kommun, fått lägga ner driften?

Kan det ha att göra med det obefintliga bostadsbyggandet som regeringen heller inte bryr sig om. Men bryr sig Centerpartiet om bostadsbrist för landets ungdomar?

Tänk om ökat bostadsbyggande i städerna kanske är räddningen för landsbygdens invånare, som ju faktiskt består av fler yrkeskategorier än bönder.

Landsbygdens invånare behöver, som alla, tillgång till offentlig service på hemmaplan.

Därför vill Vänsterpartiet satsa 150 miljoner kronor på servicekontor på landsbygden, vilket gynnar alla boende på landsbygden, både bönder och andra.

LARS STRÖMBERG, Lenhovda

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.