Nyheter

Låt inte de bästa läkarna försvinna

En artikel i Smålandsposten den 28 december beskriver hur Karl Karlsson blivit opererad i Ljungby och tack vare en ny rehabiliteringsmodell som introducerats av överläkare Dan Linvik snabbt kunnat komma igång, och han verkar väldigt nöjd med sin situation. Artikeln avslutas med jag fattar inte hur landstinget resonerar när man låter de bästa läkarna försvinna.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2013
Gunnar Hagberg.
Gunnar Hagberg.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det är verkligen en fråga man kan ställa sig och därför ställer jag den här igen direkt till landstingsdirektören Börje Lindqvist. Både jag och min hustru har blivit opererade av dr Linvik och är också mycket nöjda med resultatet. Det är allmänt omvittnat både av kolleger och inte minst patienter, att både Dan Linvik och Mats Wilhelmsson är oerhört duktiga ortopeder, omtyckta av både personal och patienter och att de i mycket hög grad bidragit till ortopedins goda rykte i vårt landsting.

Att låta dessa två trotjänare med sammanlagt 67 års mycket framgångsrik verksamhet i landstinget lämna sjukhuset kan inte betraktas som något annat än en skandal. Börje Lindqvist har personligen förhandlat med bägge två, och man funderar på hans ledarskapsförmåga, när han inte lyckats hitta en acceptabel lösning. Jag tror att de flesta är överens om att erfarna duktiga medarbetare, och det gäller självklart all personal, ska kunna få lite kortare arbetstid efter 60 eller 61 år och 80/90-systemet, som vissa medarbetare fått tidigare, är ett bra sätt att visa sin uppskattning som arbetsgivare.

Det kostar nämligen väldigt lite för landstinget, men kommer att löna sig på annat sätt. Som läget nu är med två ortopeder som hoppat av, har det ju blivit oerhört dyrt för landstinget och besvärligt för patienterna.

Det skulle inte förvåna mig om man nu i stället få ta in hyrläkare och ingen kan ju sväva i tvivelsmål om vad sådana skulle kosta. Har Börje Lindqvist tänkt lösa problemet med hyrläkare i stället för de gamla ortopeder som fått eller kommer att lämna landstinget?

Jag läste för en tid sedan, att landstingsrådet Susanne Frank, som jag annars betraktar som en klok kvinna yttrat att detta system (80/90) visserligen har tillämpats, men nu skulle tas bort. Har vissa personer tidigare kunnat tillgodoräkna sig detta, är det fel att inte alla får det. Ett dumt politiskt ställningstagande, men det går faktiskt att tänka om och tänka rätt.

En annan sak som gör att jag ifrågasätter ledarskapsförmågan hos landstingsdirektören är förslaget som han (och en styrgrupp utan en enda ortoped) fört fram, att lokalisera all ortopedi till Ljungby (och all kirurgi till Växjö). Att genomföra sådana här drastiska förändringar utan att involvera berörd personal, kommer att stöta på mycket stora, kanske oöverstigliga svårigheter. Skulle ytterligare ortopeder sluta blir det ju rekryteringsläget oerhört besvärligt. Nu finns det till och med en akademisk avhandling, som visat att utan berörd personals medverkan blir organisationsförändringar omöjliga att genomföra på ett framgångsrikt sätt. Exemplen från de stora universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund förskräcker verkligen. Varför lär man sig aldrig av misstagen?

Landstingsdirektör Börje Lindqvist visa nu att du är karl för din hatt och kan lämna löjlig prestige åt sidan! Återuppta snarast förhandlingarna med Dan Linvik och Mats Wilhelmsson, så kanske de kan förmås att komma tillbaka till stort gagn för de ortopediska patienterna. Och förankra ditt förslag om flytten av ortopedverksamheten lite bättre hos berörd personal eller släng förslaget i papperskorgen.

GUNNAR HAGBERG

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.