Nyheter

Låt oss själva bestämma om arbetstiden

De arbetsplatser som kommer att rekrytera de duktigaste medarbetarna i framtiden blir troligen de som har ett flexibelt system där vi själva kan välja hur mycket vi ska jobba, med ansvar för kunderna, skriver Lars Edqvist, miljöpartist.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2014
Foto: Lena Gunnarsson

Vill du själv bestämma om du ska arbeta och konsumera mycket eller arbeta lite mindre och konsumera mindre? Eller vill du hellre att gammaldags politiker ska bestämma över ditt liv?

De arbetsplatser som kommer att rekrytera de duktigaste medarbetarna i framtiden blir troligen de som har ett flexibelt system där vi själva kan välja hur mycket vi ska jobba, med ansvar för kunderna.

Min mormor Elnas syster hette Berta. Hon myntade uttrycket att göra mycket och förstöra mycket är ett stort omak. Berta och Elna föddes i slutet av 1800-talet. Mormor Elna var företagare, jobbade och slet och fick så småningom gott om pengar. Berta valde att jobba betydligt mindre och hade en lägre standard, men klagade inte på det.

Nu angriper konservativa moderater Miljöpartiet för att vilja driva Sverige i fördärvet med 35 timmars arbetsvecka. Osökt kommer jag att tänka på Berta och andra släktingar som valt att göra lite mindre och förstöra lite mindre. Ingen av dem har verkat olycklig eller drabbats av hungersnöd.

Själv har jag levt som Elna och arbetat onödigt mycket, men har trivts med det. Tyvärr har jag också konsumerat onödigt mycket.

1973 fick jag mitt första fasta jobb. Samma år fastställdes arbetstiden i Sverige till 40 timmar i veckan. Sedan dess har hushållens konsumtion fördubblats, men normen för arbetstiden har legat kvar. Så är det inte i alla länder. I till exempel Danmark, Frankrike och Nederländerna jobbar man mindre än i Sverige, omkring 35 timmar i veckan. Såvitt jag har hört har inte det lett till någon katastrof.

Grekland hör till de EU-länder där veckoarbetstiden varit längre. När jag jobbade där för några år sedan hade många av medarbetarna två heltidsjobb, vilket hade en negativ inverkan på deras effektivitet. Grekland torde inte vara något föredöme för svensk ekonomi.

Allt oftare hör jag om svårigheter för företag och offentlig sektor att rekrytera personal. Och jag hör talas om framgångsrika företag som lyckas väl i sin rekrytering av de mest kunniga och kreativa medarbetarna genom att ge dem stor frihet.

Det handlar om frihet att välja hur mycket och när och var vi ska arbeta. Och det handlar om frihet att lägga upp sitt arbete på ett sätt som både gynnar både kunden och medarbetaren. Goda idéer föds sällan på order av mellanchefer eller som ett resultat av regler som aldrig ändras.

Goda idéer föds i frihet och trivsel.

Lycka föds inte alltid ur maximal konsumtion. Eller av den konsumtion som blir följden av exakt 40 timmars arbetstid i evighet.

Om vi väljer att arbeta lite mindre och konsumera lite mindre så gynnar det miljön. Vi kan inte importera fler jordklot för evig tillväxt.

Att ha lite mer tid för oss själva, för våra barn och barnbarn kan vara bara för både hälsa och trivsel. Det kan till och med gynna samhällsutvecklingen.

Det finns också ett värde i att under ansvar låta oss individer bestämma över våra liv istället för att låta oss styras av moderater som mentalt lever kvar på 1970-talet.

Låt oss själva bestämma om vi ska arbeta leva som Berta eller Elna.

Lars Edqvist (MP)

Anna-Karin Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.