Nyheter

Lisa Tegby, Växjö stifts nya biskop?

I morgon är det nomineringsval i Växjö Domkyrka. 700 präster, diakoner och valda ombud från församlingar och pastorat är kallade att nominera ny biskop.
Elisabet Lindow, kyrkoherde i Ryssby pastorat, Cristina Wirdung komminister i Skillingaryd, Åsa Ingvert komminister i Växjö Maria, Lena Blomqvist komminister i Hovmantorp och Sylvia Roskvist komminister Jönköping Sofia-Järstorps församlingar slår ett slag för att Lisa Tegby ska bli vår nästa biskop.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2010

Det finns 13 namn på den lista som kommit till Växjö stifts kännedom inför nomineringsvalet. Detta val är ödesmättat. Skandalen med avsättning av biskop Sven Thidevall hänger tung över Växjö stift. Nu ska vi samlas för att välja en ny biskop.

Det finns 11 män och 2 kvinnor på nomineringslistan. I den nomineringsprocess som har pågått i stiftet har det bland annat framkommit följande krav på en ny biskop nämligen: andlig ledare, visionär, brobyggare, relationsbyggare, kommunikatör och inspiratör. Vi kan konstatera att vi söker en person som kan arbeta i Svenska kyrkans organisation med mod att möta framtiden. Flera av kandidaterna kan säkert leva upp till dessa visioner. Som vi ser det behöver vi någon utifrån, som med rik erfarenhet av Svenska kyrkans organisation, och mångårigt församlingsarbete, kan leda Växjö stift in i en tid av gemensamt strukturerat visionsarbete. Flera av kandidaterna har levt hela sitt liv i Växjö stift, är duktiga och kunniga, men har samtidigt bindningar och lojaliteter. Detta bakbinder och hindrar ett ledarskap hos oss. Det blir svårt att förnya, därför att lojaliteterna kan hindra utveckling och det blir som det alltid har varit. Därför är det inte bra med en intern rekrytering av biskop.

Att vi lyfter fram Lisa Tegby, född 1949, kontraktsprost och kyrkoherde i Ålidhems församling i Luleå stift, beror på att hon har en rik erfarenhet av Svenska kyrkans organisation. Lisa Tegby har varit präst sedan 1971, och är nu arbetsledare för 35 anställda. Hon har inga lojaliteter och bindningar i Växjö stift som är hinder till att inspirera oss i visioner och utvecklande av organisationen på bland annat stiftsnivå. Vi behöver en biskop som känner församlingars, anställdas och förtroendevaldas behov. Vi behöver en biskop som utan bindningar kan tillföra ett annat perspektiv och som med friska ögon kan se på den organisation vi delar med varandra. Vi behöver en biskop som är van att föra sig i mediebruset, som vågar stå upp för frågar som är viktiga för kyrkan och som inte tvekar att delta i samhälls- och kulturdebatten. Lisa Tegby har länge deltagit i det offentliga samtalet, är ofta anlitad som debattör och krönikör, även känd som sakkunnig i ledarskapsfrågor i Svenska kyrkan. Lisa Tegby skrev som prästmötesavhandling för Luleå stift en bok om kyrkoherdarnas ledarskap. Under ett år har Lisa Tegby varit anställd som projektledare för Framtidsforum i Luleå stift, som berörde stiftets alla anställda. Lisa Tegby är den kandidat, som med sin långa erfarenhet av tjänst i Svenska kyrkan, kan inspirera och stå fast som ledare, visionär, brobyggare, kommunikatör och inspiratör.

Elisabet Lindow

Cristina Wirdung

Åsa Ingvert

Lena Blomqvist

Sylvia Roskvist

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.