Nyheter

M: Vilka unga ska förlora sina jobb?

Sverige är ett litet land med en öppen ekonomi och vi påverkas starkt av utvecklingen i vår omvärld. Den skuldkris som nu härjar i framför allt Europa och USA riskerar att slå mot vår ekonomi och mot jobben.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2011

I dessa oroliga tider är det viktigt med en ansvarsfull ekonomisk politik som inte äventyrar de offentliga finanserna. Detta har regeringen varit tydlig med och det är också därför vi tvingats skjuta vissa reformer på framtiden. Det reformutrymme som finns bör användas till insatser för fler jobb och då framförallt fler jobb för unga. I kärva ekonomiska tider är det nämligen ofta unga som drabbas.

Resultatet av regeringens satsningar hittills är tydligt: 37 000 fler unga upp till 26 år har fått ett jobb under det andra kvartalet 2011 jämfört med samma period 2010. Detta trots att världen har befunnit sig i en av de kraftigaste finansiella kriserna sedan 1930-talet. Vi är stolta över att ha fört en politik som skapar jobb. Men vi är inte nöjda. Allt för många unga saknar fortfarande ett arbete att gå till. Därför fortsätter Alliansens arbete för att stärka arbetslinjen.

Vi moderater vill förbättra möjligheterna till anställning för unga. Detta genom att slå vakt om de halverade arbetsgivaravgifterna för unga, vårda nystartsjobben som kraftigt sänkt kostnaden för att anställa unga arbetslösa, samt satsa på insatser för att förbättra skolans kontakt med arbetslivet. Alliansregeringen fortsätter dessutom den långsiktiga satsningen för att höja kvalitén i skolan. En bra utbildning är A och O för hur väl man klarar sig på arbetsmarknaden.

En annan reform som nu genomförs för att skapa fler jobb för unga är sänkningen av restaurangmomsen. För många är ett arbete i restaurangbranschen ett första steg in på arbetsmarknaden. Att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster skulle därför förbättra chanserna att få jobb för många som annars skulle stå långt ifrån arbetsmarknaden.

Mot detta står en socialdemokrati som säger sig värna arbetslinjen och öka ungas möjligheter till jobb, men som agerar precis tvärtom. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och visar dessutom en närmast total brist på ansvar i den ekonomiska politiken. De ofinansierade utgiftslöftena avlöser varandra. Löften som, om de realiseras, skulle äventyra statsfinanserna, minska förtroendet för svensk ekonomi. Socialdemokraterna säger dessutom nej till den sänkta restaurangmomsen.

Beräkningar visar att höjda arbetsgivaravgifter för unga riskerar att äventyra var åttonde anställd under 26 år. I Kronoberg skulle detta innebära att hela 1 425 ungdomar riskerar att förlora sina jobb.

Så, Tomas Eneroth (S) och Carina A. Elgestam (S) Vem är det som ska bort? Vilka av Kronobergs unga vill ni ska förlora sina jobb? Var ska ni, tillsammans med era partivänner, hitta de 135 miljarder som ni hittills, ofinansierat, har lovat bort? Detta i tider av stor ekonomisk osäkerhet där överskuldsatta länder nu tvingas till extrema åtstramningsåtgärder.

Vår politik fungerar och vi tänker fortsätta föra en politik för arbete. Det är så vi bygger hela Sverige starkt.

JOHAN HULTBERG (M)

KATARINA BRÄNNSTRÖM (M)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.