Annons
Nyheter

Man ska tjäna på att vara miljövän

Ska jorden klara av att möta de riktigt stora utmaningarna krävs också en politik som stimulerar miljövänliga satsningar. I klartext ska man tjäna på att välja det miljövänliga alternativet jämfört med det miljöovänliga, skriver Patrik Davidsson, riksdagskandidat för Centerpartiet i Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 27 december 2013
Patrik Davidsson.
Patrik Davidsson.Foto: Privat

Vi måste alla vara vardagens miljökämpar. Det blir vi genom att ta cykeln till jobbet eller skolan, källsortera och stänga av stand-by-knappen. Allt detta och mycket mer bidrar till att minska vår samlade miljöpåverkan och är något som vi hela tiden måste bli bättre på.

Samtidigt som världen behöver fler miljöhjältar kommer det inte att räcka med att bara lita på människors generositet och välvilja i framtiden.

Annons

Ska jorden klara av att möta de riktigt stora utmaningarna krävs också en politik som stimulerar miljövänliga satsningar. I klartext ska man tjäna på att välja det miljövänliga alternativet jämfört med det miljöovänliga. Jag ser det som en skyldighet att vi tar tag i miljöutmaningarna, både för vår och de kommande generationernas skull.

I mina ögon är solkraft, vindkraft och bioenergi viktiga delar i omställningen till en grön elproduktion. För mig som landsbygdsbo blir också biogas en del av landets utveckling. Den bidrar ju inte bara till en hållbar utveckling utan också till att gynna bondens lönsamhet.

Vindkraften ifrågasätts av många och det ska inte stickas under stol med att den påverkar landskapet. Samtidigt måste vi komma ihåg att alternativen är satsningar på kärnkraft och kolkraft ifall vi exempelvis ska kunna transportera mer gods med tåg i stället för lastbil. Då tar vi inte vårt miljöansvar och slår heller inte in på vägen som leder till en grönare och mer hållbar framtid.

Genom att satsa på den förnyelsebara energin skapar vi ett tredje ben i elproduktionen. Den gör att vi kan minska vårt beroende av kärnkraft samtidigt som vi slipper import av den smutsigaste och dyraste fossilbaserade elen från kontinenten.

Centerpartiet driver på för att den svenska fordonsparken ska bli fossiloberoende till år 2030 och kämpar för att det svenska energisystemet ska ställas om i mer miljövänlig riktning.

För mig och Centerpartiet ska det inte kännas som en uppoffring att vara miljövän. Tvärt om ska det vara det billigaste och mest självklara alternativet i framtidens vardag. Vi måste inse att vi inte har råd att inte göra något. Det är ett av många skäl att välja Centerpartiet i nästa års val.

Patrik Davidsson (C)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons