Nyheter

Maten räcker även åt rovdjuren

Kommentar till Okunskap ger fel bild av vargen av Kjell Skoog den 7 oktober.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2011

Jag är ledsen att behöva påpeka att det Kjell Skoog skrivit inte ger någon som helst kunskap om vargen. Varför inte ta fram aktuella siffror som rör året 2010.

Kjell Skoogs uppgifter tror jag att han har hämtat ur ”Jakt i Norden” och där står det 504 svin och inte 2?504 som han påstår.

2010 angreps sammanlagt 251 tamdjur, enlig Värmlands Folkblad, där Dalarna och Värmland har största antalet rovdjursangripna tamdjur. I gruppen rovdjur inberäknas förutom varg även björn, lo, järv och örn.

Vad det anbelangar dödade jakthundar så stod trafiken för 433 dödade hundar därefter kom drunkningsolyckor 43 stycken, varg 22 stycken, vildsvin 20 stycken och till sist vådaskott av jägare 13 stycken dödade hundar enligt hundar försäkrade hos Agria.

Risken för en jakthund att bli dödad av varg verkar liten i förhållande till andra dödsorsaker där jag anser att jägarna bär ett stort ansvar.

Vargens grymhet skiljer sig inte från andra djur när det gäller att döda det som rör sig. Se en räv eller hund komma in i en hönsgård eller en räv komma in i en hage med små lamm, det blir samma resultat som vargen presterar.

Det finns ett stort antal djur som dödar mer än de behöver, ett drag de har gemensamt med människan.

Jag bor också på landsbygden och har djur men det går att sätta högre stängselstolpar så att antalet el-trådar blir fler. Det skyddar inte fullt ut med det hjälper till en viss del.

Det finns ett antal vargforskare i Sverige och utanför Sverige med betydligt större kunskaper än Lidberg och Bjärvall. Vargen är ett intelligent djur med starka familjeband och så länge som Alfadjuren inte skjuts eller dödas på annat sätt håller sig övriga djur i flocken lugna. Vargens valpar stannar hos sina föräldrar Alfadjuren i tre år. Jag anser inte att någon har rätt att säga att ett djur inte fyller någon ekologisk funktion.

Vill vissa jägare i Kronobergs län enligt deras ordförande själv bestämma över naturen och avskjutningen av djur är det väl lika bra att gå tillbaks till landskapslagarna ”den ljuva medeltiden” då ett fåtal bestämde.

Det är dock inte alla jägare som stödjer dessa uttalanden.

Maten räcker åt alla även åt rovdjuren. Det största rovdjuret som finns är människan och människans hagalenskap men man kan bara äta sig mätt och ha en omgång kläder på sig.

ERIK SJÖGREN, med flera

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.