Annons
Nyheter

Medborgare saknar inflytande över sin livsmiljö

Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

Det är inte svårt att instämma i den kritik Johan Nilsson i Smålandsposten den 11 mars uttrycker om stadsbyggandet i Växjö.

Stadsbyggandet styrs av kapitalet, det vill säga ägandet av mark, kostnader för byggande och vinstintressen. (Det är inte min mening att vara Marxistisk här.)

Annons

Vidare styrs det av byggindustrins aktuella läge och av arkitekternas drift att förverkliga sig men också av de flestas talanglöshet och benägenhet att vara eftersägare. Så är det över lag i småstäder som Växjö men också i alla andra delar av landet.

Lagstiftningen har gans­ka svag inverkan i fråga om utseendet av byggandet. Här har byggnadsnämnderna i stort sett abdikerat från sin uppgift. Politikerna i nämnderna tycks vara färgblinda och sakna sinne för kultur och formgivning.

I Växjö har politikerna också sedan lång tid struntat i lagstiftningen i viktiga delar eftersom det saknas verksamma sanktioner för missbruk.

De enskilda medborgarna som ska leva i de miljöer som skapas saknar i realiteten inflytande på sin livsmiljö. Detta är ett av de största demokratiska underskotten i vårt land.

I Stockholm förs det en livaktig och uppfriskande diskussion om stadens utveckling som framgår av rikstidningarna och som saknar motsvarighet i Växjö.

I Stockholm har man nu beslutat att göra ett arkitekturprogram för stadens utveckling. (Se Regina Kevius i SvD 7/3 2011.) Jag föreslog för en tid sedan i Smålandsposten (4/1 2010) att det skulle göras en sådan plan för Växjö som grund för fortsatta medborgardiskussioner. Stadens planchef förklarade (Smålandsposten 8/1 2010) att någon sådan plan inte behövs eftersom övervägandena görs i översiktsplanen.

Alla vet givetvis att det inte är sant men det gäller att hjälpa politikerna om man är tjänsteman i Växjö.

Olle Ekstedt

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons