Nyheter

Medmänsklighet och regelverk måste samspela

Jan-Olof Johansson, biskop i Svenska kyrkan, Växjö stift skriver på dagens debatt om mångfald är en tillgång. Därför initierar Växjö stift nu nätverket Under regelverket. Jag vill uppmuntra alla goda krafter i Kronobergs län, myndigheter som frivilligorganisationer, att vi tillsammans tar ett ansvar för att tillvarata invandringens potential. Då kan vi bättre möta de behov som uppstår när mottagandet av nyanlända beräknas öka kraftigt under 2013
Nyheter • Publicerad 8 december 2012
Jan-Olof Johansson.
Jan-Olof Johansson.Foto: Olof Elfverson

”Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv.”

Citatet från Bibeln (3 Mos 19:34) visar att det redan från gammaltestamentlig tid finns ord som uttrycker att varje människa är unik och oändligt värdefull. Detta utmanar oss till handling i mötet med invandraren och invandringen.

Migrationsverket räknar med att mottagandet av nyanlända ökar kraftigt 2013 och länsstyrelserna vädjar till landets kommuner att se över om de kan ta emot fler. Man behöver öka landets 30?300 platser med ytterligare 16?000. Men inte ens i år har ramavtalen med kommunerna räckt för att möta behovet av boenden. Hittills har man bara nått upp till halva antalet, vilket gör att många blir kvar onödigt länge i tillfälliga asylboenden, med betydligt sämre förutsättningar för integration.

Vi är inte sena att uttala stöd till asylsökande när vi tycker att myndighetshandläggning fjärmar sig från medmänsklighet. Vi försöker också att rent praktiskt hjälpa de utsatta. Våra församlingar är forum för engagemang. Här finns människor som brinner för att göra gott för andra.

Till kyrkan vänder sig människor i nöd, oavsett bakgrund eller tro. Våra mötesplatser och gemenskaper är öppna och välkomnande. Vi har förmånen och utmaningen att förvalta ett stort förtroendekapital.

Vi i Svenska kyrkan vill öka vår kunskap och göra bättre insatser genom samarbete med alla andra aktörer som möter flyktingar. Myndigheter och ideella organisationer har en angelägen uppgift att göra invandringen så mycket som möjligt till den tillgång den kan vara och så lite som möjligt till ett problem.

Växjö stift bjuder nu in aktörerna i Kronobergs län till Under regelverket?–?ett nätverk som, med bibehållen respekt för olika uppdrag och regelverk, binder samman människor av god vilja hos alla inblandade parter.

Vi ser en vinst i att bygga relationer där vi lär av varandra och är tillgängliga för gemensamma ansträngningar. Det gör oss bättre rustade att hantera akuta situationer utan onödig konflikt.

Utifrån regeringsöverenskommelsen 14 april 2010 (IJ2010/2235/UF) vill vi förbättra relationen mellan aktörerna som arbetar med nyanländas etablering och integration och utveckla former och metoder för att idéburna organisationer bättre ska kunna medverka i detta arbete. Vi vill åstadkomma nätverk som kan bidra till lösningar på de problem som uppstår för hjälpsökande flyktingar som vistas inom Växjö stifts gränser och för dem som här engagerar sig i att ge invandrare ett gott mottagande och välkomnande bemötande.

Svenska kyrkan ser mångfald som en tillgång och vill möta flyktingar som vi själva vill bli bemötta. Nu inbjuder vi andra ideel­la organisationer och myndigheter i Kronoberg att medverka till ett utökat och förtroendefullt samarbete.

Jan-Olof Johansson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.