Nyheter

Mer pengar för omsorg och vård till äldre

Katarina Brännström (m) är riksdagsledamot och skriver här om den historiska satsning som görs för omsorg och vård för äldre.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Alliansen tänker fortsätta satsningen på de äldre skriver Katarina Brännström (m).
Alliansen tänker fortsätta satsningen på de äldre skriver Katarina Brännström (m).Foto: 

Vänsterblocket för nu fram olika idéer för äldre, för att kunna ta bort RUT-avdraget. Ibland slår de in redan öppna dörrar. Mycket av detta är redan beslutat, jag vill påminna om att vi gör en historisk satsning inom omsorg och vård för äldre. I år avsätts 1,3 miljarder i extra stimulansbidrag till kommuner och landsting för just äldre. Aldrig har mer pengar satsats inom välfärden!

I ett gott välfärdssamhälle ska äldre och deras närstående lita på att de erbjuds värdig vård och omsorg av hög kvalitet. För att höja kvaliteten finns i år 68o miljoner extra avsatt utöver sedvanliga statsbidrag. Sex områden prioriteras; läkemedelsgenomgångar, demensvård, rehabilitering, kost och nutrition, förebyggande arbete samt socialt innehåll. Stimulansmedlen ska få igång projekt som inte finns i ordinarie verksamhet. Av dessa pengar får Alvesta 1,1 miljoner, Lessebo drygt en halv miljon, Tingsryd drygt en miljon, Uppvidinge 0,6 miljoner, Växjö 3,7 miljoner och Älmhult nära en miljon kronor.

Man kan välja hur pengarna används, för att anställa mer personal, köpa in speciell kompetens, till utbildningskostnader, inköp av tekniska hjälpmedel med mera. Man ska se över läkemedelsanvändningen. Alla äldre ska få ett årligen återkommande hembesök, för att bedöma behöv av stöd. Förebyggande äldrevård, som kan spara mycket bekymmer.

Ett viktigt område är maten. Regeringen kräver att kommuner och landsting ska ha tillgång till kostkunnig expertis. Maten ska vara både näringsrik och smaklig, det är viktigt. Särskilda hälsocoacher ska verka för ett aktivt och hälsosamt åldrande. Anhörigvårdare är ovärderliga och gör fantastiska insatser. En nyhet är att alla anhörigvårdare numera har rätt till regelbunden avlösning och stöd, för detta har 300 miljoner avsatts i år. Till de mest sjuka, såsom dementa, finns 271 miljoner extra. Alla ska känna sig trygga, oavsett sjukdom och behov eller om man bor i en liten kommun med mindre resurser.

Äldre ska också få välja när och hur stöd och service ska ges så långt det är möjligt. En särskild värdegrund i äldreomsorgen införs, med lokala garantier så att äldre och deras närstående enkelt kan avgöra om rätt omsorg ges. Det handlar om respekt och trygg miljö.

Måste också påminna om att det är endast alliansen som sänkt skatten för pensionärer. Här är inte socialdemokraterna trovärdiga, som i lång regeringsställning aldrig sänkte någons inkomstskatt, tvärtom. Alliansen lovar att fortsätta satsningen på de äldre, på alla sätt, även med sänkta skatter.

Katarina Brännström M

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.