Nyheter

Moderat politik - de hungrigaste vargarna vinner

Den 1 juli publicerades Åsa Karlsson Björkmarkers (s) debattartikel där hon hade reagerat på Katarina Brännströms (m) blogginlägg om fattigdom. Det fick många att reagera och den 2 juli publicerades flera svar på tal i frågan.
Reaktionen har varit lika stark efter det och i dag avslutas debatten om fattigdom med tre av de artiklar som skickats in.
Nyheter • Publicerad 5 juli 2010
Moderaterna för en klassisk borgerlig politik där hungriga vargar anses vara de som jagar bäst, skriver Åsa Karlsson Björkmarker (s).
Moderaterna för en klassisk borgerlig politik där hungriga vargar anses vara de som jagar bäst, skriver Åsa Karlsson Björkmarker (s).Foto: 

Det är tydligt att fattigdom är en känslig fråga för borgerligheten, speciellt med tanke på hur många svar som kom på min debattartikel.

Sant är att för många är fattiga i dag och att det påverkar vardagen på ett sätt som många av oss inte kan drömma om. Nödvändigt är att vi gör något åt det, att vi har en politik för en nolltolerans mot fattigdom. Det har socialdemokraterna.

Med en socialdemokratisk ledd regering kommer Sverige att se annorlunda ut. Vi vill införa rätt till heltid, vilket drastiskt förbättrar situationen för den som är deltidsarbetslös. Vi vill höja underhållsstödet, en åtgärd som direkt förbättrar ekonomin för alla ensamstående föräldrar. Vi vill införa barnomsorg på obekväm arbetstid. En nödvändighet för många om man ska kunna kombinera barn och arbete. De reformerna kombinerat med att slopa stupstocken i sjukförsäkringen och att påbörja återställningen av borgerlighetens urholkning av A-kassan kommer att göra stor skillnad för människor som idag lever på marginalerna. Lägg dessutom gärna till ökade möjligheter för omskolning för att kunna komma in på arbetsmarknaden samt kraftiga satsningar på investeringar för att skapa fler jobb.

Alliansen har valt att göra tvärtom. Nämligen att gynna de som redan har det bra. Inget fel i det, så länge som det inte sker på någon annans bekostnad. Den senaste mandatperioden har Brännström valt att flytta pengar från den fattiga mamman och gett merparten av dem till redan rika män. Det är verkligheten i borgerlighetens Sverige. Skattesänkningar i all sin ära, men det är de rikaste som tjänar mest på moderaternas politik.

Och nä, jag är inte förvånad. Moderaterna för en klassisk borgerlig politik där hungriga vargar anses vara de som jagar bäst. Själv ser jag hellre ett samhälle där vi försöker minska klyftorna istället för att öka dem. Det vinner alla på.

Åsa Karlsson Björkmarker (S) riksdags- och kommunkandidat

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.