Annons
Nyheter

Moderaterna försvarar mest sig själva

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade på konferensen i Sälen om regeringens enighet och hur väl försvaret fungerade var det få i salen som trodde på honom, skriver ClasGöran Carlsson, ledamot försvarsutskottet (S) och Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson (S).
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014

Regeringen är nu helt splittrad i synen på den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Inget parti i regeringen tycks vilja ta ansvar för att bringa ordning och reda i det svenska försvaret. Läget är allvarligt.

I år under Folk- och försvarskonferensen nådde­ splittringen längre än någonsin: Synen på ett svenskt Natomedlemskap, hur försvaret av Sverige ska organiseras, anslagen till försvaret och hur personalförsörj­ningen skulle utvecklas. Även internt inom Moderaterna är splittingen mycket stor.

Annons

Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg som avgick i protest mot Anders Borgs besparingskrav för några­ år sedan trädde fram i media och framförde mycket kraftig kritik mot regeringens försvarspolitik. ”Det är så uppenbart att jag har fått rätt så det är pinsamt”.

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade på konferensen i Sälen om regeringens enighet och hur väl försvaret fungerade var det få i salen som trodde på honom.

Mikael Odenberg kritiserade skönmålningen:­ ”Den är naturlig från en stats­minister åtta månader­ före ett val, men fråga Riksrevisionen vad de säger om det svenska försvaret. Vi får ut väldigt lite för de 40 miljarder kronor som vi lägger in”.

Odenbergs kritik fick snabbt medhåll från två andra regeringspartiers partiledare; Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD). Dessutom gick Anders Björck (M), en annan före detta försvarsminister, ut och sa att ”Jag är också förvånad över hur regeringen agerat de senaste åren”.

Den nuvarande försvarsministern Karin Enström (M) fick ägna försvarskonferensen åt att försvara regeringens politik inte bara mot oppositionen utan mest mot parti- och regeringskollegor.

Personalförsörjningsreformen var illa för­beredd och drevs igenom i riksdagen med bara några få ­rösters övervikt. Regeringens politiska styrning har inte fungerat, insatsorganisationen är kraftigt försenad, avhoppen från soldat­utbildningen är höga och tilltron till det svenska försvarets förmåga­ har sjunkit.

Riksrevisionen gjorde nyligen en granskning av försvarspolitikens resultat. Målsättningarna rimmar inte med anslagen. Det saknas personal och det saknas materiel. De be­dömer att Försvarsmakten inte på flera år kommer att nå upp till de ­nivåer på insatsverksamheten som regering och riksdag har beslutat om.

Att envist upprepa hur väl allting fungerar i det svenska försvaret hjälper inte. Det är dags att ta ansvar för en central regeringsfråga som den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Försvarsberedningen går nu in i sitt slutskede. Vi socialdemokrater arbetar där pådrivande för att breda överenskommelser ska ligga till grund för framtidens svenska försvar. Det borde även Fredrik Reinfeldt inse.

ClasGöran Carlsson

ledamot försvarsutskottet (S)

Annons

Peter Hultqvist

försvarspolitisk talesperson (S).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons