Annons
Nyheter

Mycket i den svenska skolan är bra

Den 27 respektive 29 januari skriver Monica Haider/Clas-Göran Carlsson och Ibrahim Baylan/Tomas Eneroth, samtliga S, om hur de vill förändra skolan.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2014
Svenska elever­ är världsbäst i engelska som första främmande språk, skriver Gunnar Nordmark.
Svenska elever­ är världsbäst i engelska som första främmande språk, skriver Gunnar Nordmark.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är lätt att dela deras oro för att unga männi­skor inte ges möjlighet att skaffa sig de goda kunskaper de behöver för att forma sina liv som de önskar. Samtidigt är det viktigt att säga att mycket i svensk skola är bra. Svenska elever­ är världsbäst i engelska som första främmande språk. Deras IT-vana är ovanligt hög och de anser kontakten mellan elever och lärare är bra, för att nämna några exempel.

Haider och Carlsson vill se mindre klasser­ och påstår att alliansregeringen­ inte satsar på skolan. De har fel. Lärartätheten har ökat sedan alliansrege­ringen tog över 2006 och folkpartistiska ministrar blev ansvariga för skolan. Svensk skola har dessutom­ en hög lärartäthet jämfört med länder som når betydligt bättre resultat vid internationella undersökningar. Sedan 2000 har de ekonomiska resurserna per grundskoleelev ökat med mer än 30 procent i fast penningvärde.

Annons

För att möta de sjunkande resultaten föreslår nu S mer pengar och högre lärartäthet, men ingenting mer. För en så personaltät skola, med så stora ekonomiska resurser som den svenska, har mer pengar eller personal ingen eller liten betydelse. Det visar all modern forskning. Det avgörande är i?stället hur resurserna fördelas och vad som sker i klassrummet mellan elev och lärare.

FP och alliansen har med den insikten gjort en rad reformer för att förbättra­ resultaten. Det är nya läroplaner, ny lärarutbildning, lärarlegitimation som garanterar att alla elever får möta välutbildade, behöriga lärare. Per Tullberg som utrett när rege­ringens reformer ger effekt, anser att regeringen gjort rätt, men att det dröjer fem till tio år innan åtgärderna ger full effekt.

Folkpartiet vill förstatliga skolan . Det skulle åter ge en mer likvärdig skola och höja resultaten. FP vill återupprätta den lärarledda­ undervisningen.­ Det är i mötet mellan elever och kunniga, engagerade lärare­ som de goda kunskaperna nås.

Baylan och Eneroth vill göra gymnasieskolan obligatorisk. Det är svårt att se hur det hjälper att tvinga en skoltrött sextonåring till ännu ett skolmiss­lyckande. FP anser att det är tidiga insatser för de små barnen i grundskolan som är viktiga och att elever­ som lämnar nian utan tillräckliga betyg får möjligheter till yrkesintroduktion och kompletterande studier enligt ”Komvuxmodell”. Studierna ska vara individuellt anpassade och ge den unga människan möjlighet att lyckas i sin kunskaps- och bildningsresa.

Gunnar Nordmark (FP)

riksdagskandidat

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons