Annons
Nyheter

Någonting är på gång

Nyheter • Publicerad 26 mars 2011

Johan Nilsson skriver om utvecklingen av bebyggelsen i Växjö stad. Förutom flera tänkvärda synpunkter söker han en stadsarkitekt som kan förnya staden. Kanske har vi fått en sådan nu. Vi kan hoppas.

Han tar upp miljön vid Karolinerhuset som blir förstörd om det nya församlingshemmet byggs enligt liggande förslag.

Annons

Det är mitt intryck att kyrkan helst vill bevara den unika kulturella miljön vi har kring domkyrkan och Karolinerhuset. Men man hade från början en annan placering som tyvärr inte kunde rymma alla aktiviteter man vill ha i ett församlingshem. Kommunen presenterade då förslaget med placering framför Karolinerhuset, som kyrkan fick ta.

Det finns dock ett tredje alternativ med en placering vid Strykjärnet som kan ge mera utrymme för aktiviteter och samtidigt bli mycket billigare. Men framför allt kan det rädda något unikt som är kvar från det gamla Växjö. Kyrkan kan ta sitt historiska och kulturella ansvar genom att söka om ändring för läget på församlingshemmet. Det kommer att gå igenom och alla medborgare som är måna om att bevara något unikt, kan dra en lättnadens suck.

Olle Ekstedt skriver den 15 mars att medborgare saknar inflytande över sin livsmiljö. Det finns skäl att hålla med. Församlingshemmet är ett exempel där man är på väg att förstöra en unik kulturmiljö för all framtid. Medborgare kan inte överklaga fast miljön berör alla Växjöbor.

Inflytande över utbyggnaden av staden kan vi kanske få trots allt. Kommunen har lagt fram fyra olika alternativ till utbyggnad som allmänheten har kunnat tycka till om. Tar man hänsyn till dessa tyckanden har vi kanske en ny inställning från kommunens sida.

Kanske för första gången­ sedan rutnätsstaden kom till vill man se på stadens framtid med en helhetssyn. Det kan leda till att vi äntligen kan få en stadsplan för östra delen av stadskärnan. Området vid Norrtull ligger fortfarande oplanerat, obebyggt och delvis som en ödemark. Men någonting är på gång. Den nya vägen döptes till Norrtullsgatan, vilket visar att man har tänkt sig en bebyggelse. En gata kräver hus annars kallas det en väg. Dagens parkering måste vara ett provisorium och bör självklart integreras i framtida bebyggelse.

Redan när man behandlade riksintressen vid detaljplanen för Norrtullsgatan kunde man minska området för riksintressen. Det stod klart att det är backen framför Östrabo som är av riksintresse och som bör bevaras. Området i övrigt är inte lika intressant längre och det öppnar möjligheter för en bebyggelse som är värdig att ge en stadskaraktär. Vi kan få en ny unik del av stadskärnan där man behandlar området som en helhet med spännande bebyggelse som kan binda ihop domkyrkan och Östrabo. En arkitektonisk utmaning? Vi skulle kunna få en dynamisk stadsmiljö där det är attraktivt att vistas.

MOGENS BECH

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons