Annons
Nyheter

När åsen väl är borta kan vi inte få den tillbaka

Öppet brev till Nils Fransson, byggnadsnämndens ordförande, Åsa Karlsson Björkmarker, byggnadsnämndens vice ordförande och Växjö stadsbyggnadskontor.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2011

Vill som blivande Växjöbo framföra min sorgsenhet inför det eventuella rivandet av åsen vid Norremark!

Har i många år vid mina resor in till Växjö glatts vid åsynen av denna ås. Till skillnad från många andra städers mycket tråkiga industriinfarter har Växjö en infart som skiljer sig från mängden!

Annons

Åsen bryter den i så övrigt plana, monotona och av stora likartade fastigheter bebyggda området. Åsen är en pärla i sig!

Vi smyckar våra städer med allehanda konst för stora pengar, med rätta, men här har vi ett konstverk som redan står där! Många städer skulle näst intill avundas oss för att ha en ås på en sådan plats.

Vad gäller den eventuella ökade handeln i området efter en utplaning så kanske så skulle vara fallet men för hur lång tid?

Hur ser behoven ut efter nästa lågkojunktur? Ett byggande ånyo, med nya affärs- kontors- och industrilokaler i ett Växjö där det just nu byggs enormt mycket ter sig mer som en överetablering och en mycket kortsiktig satsning. Åsen har funnits där sedan istiden och kan så förbli om inte kortsiktiga, för stunden tingliga behov styr.

Att det finns åsar i Fyllerydsskogen är inte det samma som att se en ås vid Norremarks infart, många till glädje.

När åsen väl är borta kan vi inte får den tillbaka. Handelsområden däremot kommer att byggas och rivas i en helt outsinlig ström.

Ta tillvara detta ”landmärke” och var kreativa och finn andra områden att bygga på om det nödvändigtvis behöver byggas. Det är inte för sent att stoppa rivandet/utplanandet av åsen i Europas grönaste stad(?!), Växjö. Att ändra sig och riva upp ett beslut är inte ett bevis på svaghet, utan ett bevis på mod, lyhördhet för intryck och prestigelöshet!

KERSTIN LUNDIN, blivande Växjöbo

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons