Nyheter

”Ni vet inte hur vi känner”

Sommaren 2008 gjorde två studenter en undersökning av jämställdhetsarbetet inom idrottsföreningar i kommunen, vilka får bidrag för barn- och ungdomsverksamhet.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010
Carin Högstedt.
Carin Högstedt.Foto: 

Bakgrunden var det faktum att fritidsnämnden ställer vissa krav för bidragen, bland annat på policy för jämställdhet. Bortåt 21 föreningar, stora och små, intervjuades om sammansättningen i styrelse och valberedning, om lokalers användning, om resursernas fördelning pojkar/flickor, rekrytering, ledarutbildning, attityd till jämställdhet och mycket annat.

Resultatet var nedslående och visade också att fritidsnämnden struntade i sina egna krav. Bidragen kom oavsett om man hade en jämställdhetspolicy eller inte. Utredningen mynnade ut i ett antal förslag till skärpning både avseende kommunen och idrottsföreningarna. Fritidsnämnden tog beslut i utredningens riktning. Intressant är att de intervjuade i många fall har svårt att definiera jämställdhet, att styrelserna inte har någon utbildning i ämnet, att nio föreningar, inklusive Lakers, inte heller vill ha någon.

Om nu föreningarna struntar i kommunens krav och, som du Jonas, anser att man inte kan ställa krav, så tycker jag att ni ska studera Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål (2005). De ska väl tas på allvar, eller? Riksidrottsförbundet anser att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla verksamhetsområden i föreningarna, kort uttryckt. Poängen med jämställdhet, enligt min mening, är en bättre verksamhet med fler infallsvinklar, bättre arbetsklimat, ökad mångfald, barns och ungdomars ökade valfrihet i val av idrotter.

Lakers nytänkande på damsidan ser jag som positivt. Man säger sig börja bygga från grunden. Låter löftesrikt. Men det är inget argument för att stoppa Lakers Ladies kvalspel tre veckor innan det ska ske! Signaturen ”spelare i ladies” beskrev vad hon och laget känner vid beskedet (20100224:23.01): ”Ni skulle sett alla tjejers tårar efter beskedet på tisdagens träning. Ni vet inte hur vi känner och ni kommer aldrig att känna som vi känner nu?” ”Vårt mål med säsongen var kvalspelet.”

Om du Jonas och andra anser att jag inte ska ha några åsikter om ishockey och i varje fall inte torgföra dem, så kan du väl lyssna på dem som verkligen är insatta? Ladies själva och deras tränare Engstrand. Den senare: ”Det här hade aldrig hänt ett pojklag”.

Växjö kommun invigde nyligen ”mångfaldsåret”. De värderingar som enligt beslut ska få genomslag anser jag ska försvaras av oss kommunalt förtroendevalda. Om vi tvekar och fegar ur, så kan vi lika gärna lägga ner mångfaldsarbetet. När det gäller den specifika händelse vi nu diskuterar, så ligger pucken hos Lakers.

Carin Högstedt, (V)

Carin Högstedt forstätter debatten kring jämställdhet och idrott. Här svarar hon Jonas som hade ett inlägg i debatten den 28 februari.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.