Nyheter

Nu går skam på torra land

Lars-Olof Franzén är gruppledare för Alvesta Alternativet och sitter i Alvesta kommunfullmäktige.
Här skriver han en debattartikel om att majoriteten borde lägga pengar på lekplatser istället för att bjuda 26 delegater från en vänort på tre nätters övernattning på hotell.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010
Stäng lekplatsen i kommunhuset istället tycker Lars-Olof Franzén (a-a)
Stäng lekplatsen i kommunhuset istället tycker Lars-Olof Franzén (a-a)Foto: 

Aldrig trodde jag att majoriteten skulle sänka sig så lågt att de ger sig på de allra yngsta. När jag nu ser att majoriteten i sin besparingsiver ger sig på lekplatser runt om i kommunen inser jag att jag hade fel om majoriteten också i detta fall. Samtidigt som kommunen slår på stort och bjuder sin tyska vänort Lengele och dess 26 delegater på tre nätters övernattning på hotell Rådmannen lägger man ned lekplatser runt om i kommunen för att vi inte har råd med skötseln och besiktning. Man besvärar sig inte ens med att undersöka behovet. I Hjortsberga är motiveringen att det på närma håll finns en lekplats på skolgården. Nu visar det sig att den lekplats man lägger ned används dagligen av skolans dagis beroende på att man inte kan ha de allra minsta tillsammans med skoleleverna på skolans lekplats. Håkan Kuparinen, s, som ordförande i den beslutande nämnden borde om någon tagit reda på fakta innan man springer åstad och tar beslut.

Frågan man nu ställer sig är vilka besparingseffekter det blir. Enligt uppgift skulle kostnaderna för skötsel och besiktning ligga kring 30.000 kronor årligen. Men förmodligen ligger avvecklingskostnaderna betydligt högre än den årliga driften och vad tänker man göra med den sedan tomma ytan. Skall denna också som så mycket annat lämnas för fäfot. Samtidigt vet jag att Håkan Kuparinen, s, kallat till ett extra möte för att fördela de överskottspengar man fått tillgång till från 2009 års resultat. 3.650.000 kronor har nämnden att fördela. Skulle inte nämnden med lite av dessa pengar kunna rädda lekplatser runt om i kommunen till fromma för en lite positivare bild av Alvesta kommun.

Frågan bör också ställas till kommunalrådet Robert Olesen, s, och hans biträde Sven Sunesson, c, vart de 27 miljoner kronorna som skattehöjningen innebar tar vägen. Något borde väl skattebetalarna få tillbaka mer än den sämsta lärartätheten i riket. Men så tycks inte fallet bli trots allt tal om att prioritera skola, vård och omsorg.

Nästa fråga till duon måste bli varför man tillåter Håkan Kuparinen, s, att driva igenom dylika sparförslag. Normalt borde frågor av den här karaktären ha diskuterats livligt i partigrupperna. Har nu detta inte skett är det en egendomlighet i sig och har det skett så skall fokus flyttas från Kuparinen till herrar Olesen och Sunesson.

Alvesta behöver positiva signaler så att folk flyttar till kommunen. Men vem vill flytta till en kommun som inte ens säger sig har råd med lekplatser för de minsta. Vi kräver inte fler lekplatser vi kräver bara att någon stoppar resursslöseriet och låter de befintliga lekplatserna vara kvar. Det är egentligen bara en lekplats som borde stängas fram till den 19 september och det är lekplatsen på kommunhusets sjätte våning.

Lars-Olof Zona Franzén (a-a)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.