Annons
Nyheter

Nu skördar vi frukterna

Beslutet om privatisering av städverksamheten är ett slag mot jämställdheten och inte minst lågavlönade kvinnor. Den slår sönder heltidstjänster och den förbättrade arbetsmiljö som skapades av facket och arbetsgivaren i samverkan, skriver Agneta Sjöström, Kommunalare.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Beslutet om privatisering av städverksamheten är ett slag mot jämställdheten.Foto: mikael johansson
Beslutet om privatisering av städverksamheten är ett slag mot jämställdheten.Foto: mikael johanssonFoto: 

 Konsekvenserna av Alliansens privatiseringspolitik i Växjö kommun framstår nu allt tydligare för de utsatta serviceanställda vid kommunens skolor. Människor med mycket långa anställningar inom kombinationstjänster städ-kök ställs nu inför att gå över till privata aktörer för att enbart städa eller att sluta sin anställning, gå ner i tjänstetid eller i vissa fall få förtidspension.

Så tackar Växjö kommun människor som i många år gjort sitt bästa för att hålla kommunens ofta hårt slitna skolor rena och komfortabla. Anställda som kombinerat arbete i städ-kök för att minska förslitningsskadorna ska nu föras över till ren städverksamhet. Många riskerar att få förkortade tjänster, andra att få ett antal obetalda förflyttningar mellan olika städuppdrag. Kvarvarande personal i kommunens kök och bespisning riskerar också förkortade tjänstgöringsgrader, vilket är förödande för de drabbade, kvinnor med låga löner. Men detta ligger väl i linje med högeralliansens jämställdhetsideologi.

Annons

Skola-barnomsorgs ordförande Patrik Svensson har talat om att en kommunal besparing för Växjö kommun skulle vara motivet för privatiseringen. Huruvida åtgärderna skulle ge vinst överhuvudtaget står skrivet i stjärnorna och några trovärdiga kalkyler har heller inte presenterats. Vad som däremot står klart är att många, många människor får kraftigt försämrade villkor för att Alliansen ska kunna driva igenom sin politik att försämra vår gemensamma sektor.

Mia Granqvist anför helt andra skäl än ekonomiska, när hon enligt Smålandsposten hävdar att beslutet ska ge ökad kvalitet och ökad fokus och kunskaper till de anställda.

Ska detta tolkas så att städverksamheten hållit alltför låg kvalitet när den utförts av egen personal? Och har inte personalen tillräcklig kompetens för sina uppgifter?

Detta är kränkande mot en hel yrkesgrupp. Men skulle det vara som Mia Granqvist säger vilar ansvaret tungt på Växjö kommun, som inte sett till att fortbilda servicepersonalen på samma sätt som andra yrkesgrupper.

Jag tror också Mia Granqvist bör förklara vad hon menar med att beslutet ska ge ökad fokus till de anställda. Tyvärr låter det mest som en mening, totalt utan substans.

Naturligtvis förstår jag att Mia Granqvist som högste tjänsteman i förvaltningen måste vara lojal mot politiska beslut oavsett kvaliteten på detsamma, men tyvärr kan hennes uttalande om hon är rätt citerad, bara tolkas som skarp kritik mot det arbete som anställd personal utfört.

Med tanke på en del privata aktörers agerande inom såväl skola, vård och omsorg är det långt ifrån säkert att kvaliteten kommer att öka, snarare tvärtom. Däremot kan vi vara säkra på att skattepengarna också kommer att gå till vinst i de bolag som vinner entreprenaderna. Vi får hoppas att den i alla fall stannar och beskattas i Sverige och inte som i många andra fall hamnar i riskkapitalisternas skatteparadis.

Beslutet om privatisering av städverksamheten är ett slag mot jämställdheten och inte minst lågavlönade kvinnor. Den slår sönder heltidstjänster och den förbättrade arbetsmiljö som skapades av facket och arbetsgivaren i samverkan.

Men då styrdes inte kommunen av högeralliansen.

AGNETA SJÖSTRÖM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons