Annons
Nyheter

Ny kommunledning nödvändig i Växjö

Läser Växjöalliansen blickar framåt. Hittar egentligen inget att bli upprörd över; Det är allmänt svepande som ”att möta varje problem med att höja skatten fungerar inte”. Så sant. ”Bra och trygga skolor är viktigt”. Så utomordentligt sant. skriver Carin Högstedt i en kommentar på debatt artikeln Växjö­alliansen blickar framåt publicerad den 28 december.
Nyheter • Publicerad 31 december 2013

Läser Växjöalliansen blickar framåt. Hittar egentligen inget att bli upprörd över; Det är allmänt svepande som ”att möta varje problem med att höja skatten fungerar inte”. Så sant. ”Bra och trygga skolor är viktigt”. Så utomordentligt sant.

Därför har oppositionen i budget efter budget (för det mesta Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans) lagt in resurser för färre barn i förskolornas grupper, liksom trygghetsvandringar i skolorna,­ omsorg på så kallade obekväma tider inklusive­ nattomsorg.

Annons

Vi har föreslagit en plan för att avskaffa barn­fattigdomen och att avsätta­ medel för sociala investeringar på ett tidigt stadium i barns uppväxt.

Barns ibland problematiska villkor under uppväxten ska inte ses som kostnader, utan som investeringar för att hind­ra att stora sociala kostnader uppstår senare i livet. Konkreta förslag som gång efter gång mötts med så gott som total oförståelse förutom på sista punkten, där åtminstone tankegången verkar ha slagit rot.

Förskolans stora grupper ska minskas och det sätter vi främst, därför att där läggs grunden till en fortsatt bra skolgång i en god arbets-/lekmiljö för personal och barn, där man inte måste skrika för att bli hörd. Bättre ljudmiljö och lugnare tempo ?–? jag är övertygad om att satsade resurser ger effekter som bättre studiemiljö i skolan och på sikt bättre resultat.

”Förskolan och kvaliteten i omsorgen är prioriterade områden”. Såg en kvinna på tv häromdagen (ej Växjö kommun), som vägrade äta den kylda mat hon fick hem till sig. Ansåg den oätlig.

Jag tyckte mig märka att hon skämdes över att hon protesterade. Och detta berör ju själva kärnan i omsorgen om äldre och personer med funktionsnersättningar, som behöver stöd för att klara sin vardag.Vilka alternativ har man i det utsatta läget? Kan man välja sin maträtt? Kan man välja sina aktiviteter? Kan man välja innehåll i sina hemtjänsttimmar?

Nej, rent generellt är valfriheten låg i Växjö kommun. Vissa kommuner i Sverige har kommit betydligt längre. Oppositionen i Växjö kommun har i budget efter budget föreslagit valfrihetsreformer inom omsorgen, men de styrande anser att det faktum att det finns olika utförare är tillräcklig frihet!

Valfriheten för personer i LSS-boendena har till och med begränsats avsevärt, då flera miljoner kronor sparas in på deras aktiviteter, max en aktivitet i veckan. Torde vara svårslaget när det gäller att begränsa valfriheten.

”Växjö måste också klara av att utveckla sin attraktionskraft, som gör att välutbildade människor väljer att flytta till Växjö”, skriver de fyra borgerliga partierna.

Ja, självfallet är det bra att vara attraktiv kommun för välutbildade, men vi tar gärna emot övriga och tillhandahåller utbildning för dem som har bristfällig sådan.

Sambandet arbetslöshet och dålig utbildning är tydligt. Därför är möjligheterna till vuxenutbildning, sfi, yrkeshögskolor, universitetsplatser oerhört­ viktiga. Vi ska inte möta brister i utbildning med dåliga arbetsförhållanden och dåliga utsikter till riktiga arbeten. Det är inte utveckling utan tillbakagång. Här också skiljer sig allianspartierna och oppositionen åt rejält i synsätt. Cirka 16?000 färre platser på universitet/högskolor i Sverige talar sitt tydliga språk. I Växjö höll man på att sälja ut studentbostäder.

Annons

En fungerande sfi i kommunal regi i Växjö kommun är nu utlagd på olika privata utförare och det finns siffror som tyder på sämre resultat.

Slutligen ytterligare citat: ”Ingenting är lättare än att komma överens om att inget ska hända”.

Bra sagt. Ni lovar en gemensam budget i god tid före valet för 2015. Det gör vi i oppositionen också. Synd att ni inte vågar mötas i fullmäktige, diskutera och ta beslut om alternativen, före valet. Det är vi beredda till.

Carin Högstedt (V)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons