Annons
Nyheter

Nya gymnasieskolan en märklig reform

Nyheter • Publicerad 25 februari 2012

 Den nya gymnasieskolan GY11 är en av våra märkligaste reformer under överblickbar tid. Inte ett öre för att genomföra reformen, inga utvecklingsanslag. Däremot som krydda en omedelbar sänkning av statsbidragen.

Närmare studium visar att statsbidragssänkningen saknar grund och bara bygger på luftiga och motsägelsefulla spekulationer.

Annons

För Växjös del innebär sänkningen 6 miljoner kronor och kommer att leda till omfattande varsel. Socialdemokraterna har i en motion föreslagit att besparingen undanröjs och detta kommer upp i kommunfullmäktige 28 februari. Jag vill i några punkter redovisa några ytterligare fakta i detta viktiga ärende.

1. Besparingen blir i realiteten 12 miljoner kronor läsåret 2012–2013 och den borgerliga regeringen beslut är ju att besparingen ska successivt växa fram till 2015. Detta är ett skäl till så omfattande varsel.

2. Den borgerliga regeringens besparing är på 675 miljoner kronor 2012. Enligt preliminära bedömningar har kommunerna bara fört vidare till gymnasieskolan 108 miljoner. En stor majoritet av kommunerna har skyddat skolan från dessa besparingar. Växjö är en av få kommuner som inte gjort på sådant sätt.

3. Gymnasieskolan har en mycket svår uppgift framför sig. Vid första anblicken är 25 procent av eleverna i nian, skrivna i Växjö, obehöriga till den gymnasielinje man sökt våren 2012. Introduktionsprogram för obehöriga växer snabbt och risken finns att det tar allt längre tid att genomföra sin gymnasieutbildning.

Skolresultaten faller i Växjö och särskilt allvarligt är det inom grundskolan.

Skol och barnomsorgschefen har redovisat att skolresultaten faller mycket mer i Växjö än i andra jämförbara kommuner. Det krävs stora ansträngningar i hela skolväsendet och det är orimligt att minska gymnasieskolans resurser. Grundskolans försämrade resultat får ju konsekvenser för gymnasieskolan.

CARL-OLOF BENGTSSON (S)

Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons