Nyheter

Offentlighet – en viktig princip

Jag fick en fråga av en läsare för en tid sedan som jag tänkte dela med mig av. Läsaren hade skickat ett brev till en av länets kommuner men den som hörde av sig först med anledning av brevet var inte en kommunal tjänsteman utan en journalist från Smålandsposten.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2013

Läsarens fråga till mig var om det verkligen kunde vara rätt, kan en journalist läsa brev som han som privatperson och kommuninvånare skickat in till en kommunal verksamhet? Svaret på den frågan är i de allra flesta fall ja.

Brev och handlingar som skickas till och från våra kommuner, landsting och myndigheter är i normalfallet öppna för vem som att ta del av. Handlingsoffentligheten som det heter är en del av den svenska offentlighetsprincipen. En princip så viktig att den står inskriven i vår grundlag. Vi som journalister använder oss av det här dagligen, vi läser handlingar i olika myndigheters diarier för att se vad som är på gång. Prova själv! Har du har vägarna förbi kommunhuset där du bor tycker jag att du ska gå in och be att få se dagens post. Det är en medborgerlig rättighet och det kan faktiskt vara ganska så roligt. Skulle du bli nekad att få ta del av offentliga handlingar får du gärna höra av dig till oss.

Jag skrev för någon vecka sedan att planeringen inför valbevakningen 2014 har börjat och att jag gärna tar emot tips på vad ni tycker bör granskas och vilka frågor som ska ställas till de politiker som i september nästa år vill att vi ska dem vår röst. Är det till exempel något vallöfte som gavs som du tycker att vi har missat att följa upp? Jag har redan fått in svar och synpunkter från några av er, men jag hoppas på att få mycket mer! Fortsätt höra av er!

Ha en trevlig onsdag!

Jens Pehrson är nyhetschef på Smålandsposten och samtalar här med läsare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.