Annons
Nyheter

Öka bostadsbyggandet

Kommentar till Lars Srömberg tycks sakna en egen politik. av Karin Nilssons den 9 oktober.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2012
Ett ökat bostadsbyggande är viktigt för exempelvis landsbygdens sågverk, husindustrier och andra företag som nu varslar i rekordtakt.
Ett ökat bostadsbyggande är viktigt för exempelvis landsbygdens sågverk, husindustrier och andra företag som nu varslar i rekordtakt.Foto: Urban Nilsson

Ja, det är skillnad på ungas jobb och deras studier och det är bra att Karin Nilsson (C) nu inser skillnaden. Ändå måste man säga att hon råkat ut för maximal otur när hon i sin artikel skryter med att Centerpartiet fått fram pengar till 9 000 nya studieplatser på eftergymnasienivå.

För bara några dagar sedan framgick det att det blir 10 000 färre platser på högskolan. Det måste vara höjden av dålig tajming.

Annons

De kommande 9 000 studieplatserna blev alltså 1 000 färre studieplatser totalt. Vi kan nog dra slutsatsen att det blir ungdomarna som drabbas. Ingen tycker det är fel med fler yrkesinriktade utbildningar, men om det innebär att universitetens utbildningsplatser minskas med 10 000 är det ett bekymmer med tanke på att ungdomarna ska konkurrera med högutbildade från Indien och Kina.

Studerar man budgeten för järnvägsutbyggnad och underhåll behöver man inte läsa hela den sju kilo tunga budgeten, det räcker med det som handlar om järnvägar och kommunikation, och den delen är, kan jag lova, avsevärt lättare.

Vem har klagat på upprustningen av järnvägar och vägar som redan är klart?

Ingen, vad jag vet, mitt svar avsåg framtida investeringar, inte de som redan är gjorda. Det inser Karin Nilsson och avstår därför från att bemöta fakta.

När hon skriver att Centerpartiet och regeringen visat intresse för landsbygdens behov av infrastruktur så är det trevligt att man så gör, men vad kommer man att göra i praktiken?

Intresse räcker inte, det behövs litet verkstad också. Det är inte brist på bredband som är orsak till varslen i Kronobergs län.

Möjligtvis skulle ett ökat bostadsbyggande vara viktigare för exempelvis landsbygdens sågverk, husindustrier och andra företag som nu varslar i rekordtakt.

Karin Nilsson efterlyser några förslag från Vänsterpartiet för att öka sysselsättningen, varsågod: Vi kan börja med en satsning på gröna jobb som även Centerpartiet borde kunna ställa upp på, solenergi, vindkraft och energiomställning. Minska bostadsbristen, införa investeringsstöd för byggande av hyresrätter, vilka behövs mer än någonsin, inte minst för studenter. Anställa fler inom vården och öka antalet lärare i skolorna.

Förslagen kostar en del, är Karin Nilsson och Centerpartiet beredda att skjuta till pengar för klimatomställning, bättre skolor, fler bostäder och ge vården de resurser som efterfrågas?

Det borde Karin Nilsson svara på och om svaret är ja, hur det ska gå till?

Lars Strömberg (V), Lenhovda

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons