Nyheter

Om glädjens fördel

Ett gott skratt förlänger livet heter det ju.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2010

Och nu kan det nog kunna göras tillägget att ett gott skratt också minskar riskerna för demens.

Det lär du dig av Louise Lindells artikel på sidan 11. Den handlar om forskaren Krister Håkansson vid Linnéuniversitet som tillsammans med andra kollegor konstaterat att de motsatta känslorna och livsvillkoren, hopplöshet och ensamhet, är en orsak till sjukdomen.

Jag tycker det är intressant och väcker många frågor.

En är vad dagens höga arbetslöshet ger för effekter? Det är mig veterligt väl dokumenterat att arbetslöshet minskar människors sociala kontakter och dessutom lätt gör de drabbade modlösa.

I så fall lär det innebär klart ökade risk för demens senare i livet.

Nu är jag bara en amatör i denna fråga. Men är inte det ytterligare en aspekt att föra in i valdebatten. Det vill säga hur skapas fler jobb? Hur ska de fördelas?

Kan våra politiker påverka detta? Vilket ansvar har politiker och höga tjänstemän? Och vilket ansvar har den privata sektorn? Eller kanske frågan om den har ett ansvar ska ställas. Vem satyr och ställer över våra arbeten?

Vad tycker du? Tyck till här på Lobbyn.

***

I dagens tidning skriver vi också om domen för kvinnan som mördade två personer i Växjö. Andra medier har vid olika tillfällen både namngett henne och i vissa fall även publicerat hennes bild.

Det undviker vi. Orsaken är ganska enkel: kvinnan är sjuk och allmänintresset att veta vem hon är ser vi inte.

Bosse Vikingson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.