Nyheter

Över 9 000 yrkeshögskoleplatser – men inte i Alvesta kommun

 Med fler platser på yrkeshögskolan kan företagens allt större problem att hitta personer med lämplig yrkesutbildning och yrkeserfarenhet minska, skriver Thomas Haraldsson, Gruppledare, Centerpartiet. 
Nyheter • Publicerad 17 september 2012
Thomas Haraldsson .
Thomas Haraldsson .Foto: Marion Jonsson

Vi måste ta krafttag mot den alltför höga ungdomsarbetslösheten. Brister i kopplingen mellan skola och arbetsliv har inneburit att det kan ta lång tid för unga att få in en fot på arbetsmarknaden.

Utan goda kontakter med arbetsplatser blir det svårt att bygga upp jobbrelaterade nätverk och informella kontakter som stärker ungas framtida jobbchanser. Detta var en av anledningarna till att Annie Lööf redan under Almedalsveckan presenterade ett program för en hållbar arbetslinje som bland annat innehöll förslag på att Yrkeshögskolan behöver byggas ut med cirka 10 000 platser under en fyraårsperiod .

Nu kan vi se resultatet av Centerpartiets prioriteringar när regeringen presenterade sitt ungdomspaket. Regeringen stärker kopplingen mellan skola och arbetsliv genom satsningar på lärlingsprogram, gymnasiala yrkesutbildningar och yrkeshögskoleplatser med mera.

För att både stärka ungdomars kompetens inför framtiden och möta den efterfrågan på utbildning som kommer av den svaga konjunkturutvecklingen föreslår regeringen en ökning av antalet utbildningsplatser inom det reguljära utbildningssystemet med fokus på yrkesvux, lärlingsvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan samt universitet och högskolor.

Under 2013 rör det sig om cirka 18 000 helårsplatser och totalt drygt 50 000 helårsplatser under perioden 2013–2016.

Tyvärr riskerar denna reform som kraftigt satsar på Sveriges ungdomar att bli betydligt mindre verkningsfull i Alvesta kommun. Detta eftersom nämnden för arbete och lärande har tagit en viljeinriktning för Allbo lärcenter som omöjliggör att skolan ansöker om att få ett antal av de drygt 9 000 yrkeshögskoleplatser som regeringen tillskapar fram till 2016. Detta beslut togs i bred politisk enighet med undantag från oss i Centerpartiet. Jag tycker det är viktigt och naturligt för en kommun som Alvesta att prioritera att företagen kan hitta kompetent arbetskraft för framtidens behov och samtidigt ge en chans för de personer som vill komplettera sina kunskaper att göra det.

Varför tog n ämnden för arbete och lärande ett inriktningsbeslut som omöjliggör att söka statsfinansierade utbildningsplatser som ger nio av tio jobb efter genomförd utbildning?

För mig är det en gåta. Genom kombinationen av teori och praktik fungerar yrkeshögskolan som den bro mellan utbildning och yrkesliv som så väl behövs.

Med fler platser på yrkeshögskolan kan företagens allt större problem att hitta personer med lämplig yrkesutbildning och yrkeserfarenhet minska. Dessutom varieras yrkeshögskolan både vad gäller innehåll och inriktning efter arbetsgivarnas behov. Nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras. De nya platserna inom yrkeshögskolan utgör en massiv jobbsatsning på något som fungerar i praktiken!

Jag anser att nämnden för arbete och lärande i Alvesta borde ompröva sitt beslut. Om Alvesta ska utvecklas och vara en attraktiv kommun även för våra ungdomar måste vi också ge dem chansen att utbilda sig även på hemmaplan.

THOMAS HARALDSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.