Patienten ska vara sin egen lyckas smed
Om du skulle vara svårt sjuk skulle du nog vilja att vården, var du än bor, var garanterat bra. Om någon enhet haft problem med bemanning eller kompetens borde dessa av samhället hjälpas till en god standard. För det är svårt för dig som dement eller döende i behov av vård att välja det bästa. Men många av dagens sjukvårdspolitiker har fallit offer för myten om att patienten (kallas idag kund) ska vara sin egen lyckas smed.
Om man nu tror på att marknadstänkande passar i vården, vilket jag inte gör, måste underlaget för människors val vara tillförlitligt. Är det så?
Det senaste tillskottet är landstingets hemsida, där alla vårdcentraler presenteras och jämförs med varandra. Materialet grundas på en landsomfattande patientenkät som landstingens intresseorganisation SKL gjort. Utifrån 39 svarsalternativ hur man blivit bemött sammanställs betyget i en totalpoäng som underlag för valet.
Problemet är bara att man inte kan göra dessa jämförelser, då enheterna har så olika förutsättningar. Man jämför äpplen med päron, som om de vore lika, och påstår att medborgarna kan välja. Det är osakligt. Upp till nästan hälften av de tillfrågade har inte svarat på enkäten. Vad de tycker om vården vet vi inte. Linnéuniversitet hade aldrig godkänt en sådan studie men den kavlar sjukvårdspolitiker gladeligen ut över Sverige.
Smp berättade 19/2 om den enhet i östra länsdelen som var bäst. Sedan enkäten gjordes har denna offentliga vårdcentral tyvärr mist alla sina ordinarie doktorer. Sådana är en förutsättning för att bemötande och kontinuitet ska bli bra. SKL:s statistik är vilseledande.
Vårdval Kronoberg har lockat ett antal privata entreprenörer, bl.a. Specialistläkargruppen. Dessa enheter har de friskaste listade enligt SKL. På många offentliga vårdcentraler i länet är det dubbelt så många med nedsatt hälsa. Om en vårdenhet har mest sjuka tar det längre tid för frågor, att diskutera behandling och läkemedelsproblem, än om patienterna är förhållandevis friska. Det tar SKL ingen hänsyn till.
Dalbo och Alvesta, två erkänt välfungerande centraler, rankas som nästan sämst i Kronoberg. Varför? Det beror på att olika sociala och åldersgrupper svarar olika på enkätfrågor, säkert ofta utifrån berättigad kritik. I Jönköping har en liknande enhet som Dalbo gått från sista plats till genomsnittet bara genom att ta hänsyn till ålder och skillnader föranledda av olika språkförståelse bland patienterna. Det är ojuste att utifrån felaktiga jämförelser med andra vårdgivare, som har helt andra förutsättningar, peka ut en uppoffrande personal eller bra vårdcentral, som sämst eller dålig i ett län, när detta inte är sant.
Sämst i Kronoberg (SKL:s statistik) är en central som Carema driver. Beror det på att detta privata riskkapitalbolag låter vinstmaximering gå ut över kvaliteten? Exporterar sina vinster (dina och mina inbetalda skatter) till skatteparadis. Det kan vara så men det kan också bero på att de listade ställer höga krav på service och därför är missnöjda. Det är inget fel i det men man kan inte jämföra denna enhet med andra vårdcentraler, t ex de på landet med en äldre befolkning, som i högre grad är fostrade i förnöjsamhet.
SKL:s statistik säger en riktig sak. Befolkningen har högt förtroende för svenska allmänläkare och vårdcentraler. Det gäller också Kronoberg. Men det går inte på detta enkätmaterial att jämföra enheter och kvalitet på ett rättvist sätt. Landstingsmajoriteten med sin tro på marknaden och kundmakt har fört medborgarna bakom ljuset.
Bengt Järhult